MUP HNŽ ODBIO KANDIDATE S TETOVAŽAMA 'Bez obzira na to koliko smo dobri bili na testovima odbili su nas zbog crteža'

Policajac tetovaža
ilustracija canva/klix

"Pola godine, osam mjeseci traju sve moguće provjere, sve ih položiš sa sjajnim rezultatima, fizičke pripreme odradiš među boljima, prođeš pismeni test znanja, intervju, ljudi ti već čestitaju na novom poslu jer znaju koliko si želio postati policajac. I onda hladan tuš, nakon liječničkog pregleda odbiju te zbog tetovaže" govori razočarano mladić iz Mostara (podaci poznati redakciji) za Hercegovina.info 

U pravilniku MUP HNŽ tetovaže uz bok s ovisnostima i teškim bolestima

U siječnju ove godine, MUP HNŽ raspisao je natječaj za prijem 130 novih službenika u činu policajac.

Policajac tetovaža

Natječaj se provodio prema pravilniku iz 2015. godine prema kojem je zaista, među svim ostalim eliminatornim stanjima, koja uključuju različite vrste bolesti, psihičkih stanja, ovisnosti i poremećaja navedeno i kako su veće i/ili neprimjerene tetovaže na vidljivim dijelovima tijela (glava, vrat, podlaktice i šake) smještene među kožne bolesti zbog čega liječnička komisija ima pravo odbiti kandidata.

Policajac tetovaža

Gotovo identičan propis imala je i susjedna Hrvatska, međutim isti je nakon žalbe Andrije Krivaka iz Zagreba 2010. godine poništen nakon procesa koji je trajao sve do 2018. godine.

Hrvatska ukinula diskriminirajuće pravilo 2018. godine

Prema tadašnjem pravilniku, tetovaže su bile tretirane kao medicinski uvjetovana kontraindikacija ispunjavanju uvjeta posebne psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti osobe koja se prima u policiju i policijskog službenika za obavljanje policijske službe.

Prema tome osobe koje imaju tetovažu na vidljivom mjestu, koje ne prekriva ljetna policijska odora kao i tetovažu neprimjerena sadržaja, ne ispunjavaju potrebna mjerila zdravstvene sposobnosti za primanje u državnu službu ili na školovanje za policijskog službenika.

Krivak je u svojem obrazloženju istaknuo kako se tim pravilnikom tetovirani kandidati na zdravstvenom pregledu ocjenjuju zdravstveno nesposobnim te kako ih se ne prima u službu odnosno na školovanje.

Istaknuo je i kako se time krši Ustavom zajamčeno pravo na jednakost odnosno na zabranu diskriminacije kako i pravo svih državljana RH da pod jednakim uvjetima budu primljeni u javne službe RH.

Policajac tetovaža

"Sadržaj tetovaže svakako nam može reći nešto o osobnosti (ličnosti) tetovirane osobe, posebice o crtama osobnosti, točnije motivacijskim osobinama kao što su stavovi. Ipak, zbog trajnosti tetovaže ne možemo znati jesu li ti stavovi još uvijek onakvi kakvi su bili u trenutku tetoviranja. (...) Budući da se čovjekovi stavovi mijenjaju kroz život, nedopustivo je da netko zbog stavova koje je imao u mladosti ili naprosto zbog trenutka nepromišljenosti ispašta čitav život, pogotovo ako uzmemo u obzir da i počinitelji kaznenih djela imaju pravo na rehabilitaciju. Navedenom treba dodati i činjenicu da niti tetoviranje nije što je nekad bilo i da je ono danas najobičniji 'globalni pomodarski trend", poručio je, između ostalog, Krivak u svojem prijedlogu Ustavnom sudu.

Sud je presudio kako Ministarstvo u svojem očitovanju nije iznijelo ili obrazložilo razloge koji bi tretiranje tetovaža kao medicinski uvjetovane kontraindikacije za prijem ili obavljanje policijske službe utemeljilo na stajalištu medicine ili struke. Sud je ocijenio da je spomenuti Pravilnik po svom sadržaju prekoračio granice te je isti prestao važiti 31. prosinca 2018.

Policajac tetovaža

Na temelju te odluke tetovaža više nije diskvalifikacijski kriterij za prijem u policiju, barem ne sa zdravstvenog aspekta jer nije medicinski uvjetovana kontraindikacija. Takva odluka sprječava diskriminaciju kandidata za prijam u službu ili na školovanje u policiji Republike Hrvatske, ali i otvara pitanje ocjene primjerenosti određenih tetovaža za obavljanje policijskog posla. Komisija koja obavlja liječnički pregled, kandidata s tetovažama upućuje na povjerenstvo od 12 članova, koje odlučuje o primjerenosti sadržaja prikazanog tetovažom te o prijamu takvog kandidata.

Boji li se MUP HNŽ tužbe?

Ministar unutarnjih poslova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Slađan Bevanda kaže da se ne boji tužbi jer je povjerenstvo radilo po zakonu. Dodaje ipak da je svjestan činjenice da je to pravilo ukinuto u većini europskih zemalja.

"Znam i ja da je to pravilo ukinuto u nekim zemljama ali kod nas je neka druga stvar. Pravilnik će se sigurno mijenjati, ali to će vjerojatno biti zadaća neke nove vlasti, nekog novog ministra. Policajac mora biti primjeren u svakom smislu, neko novo vrijeme donosi neka nova pravila, vjerojatno će se i pravilnik prilagoditi, ali ne treba previše robovati trendovima. Policajac mora biti stup sigurnosti svih nas" kazao je Bevanda za Hercegovina.info

Predsjednik sindikata MUP-a HNŽ, Nail Balić kaže kako se mladići koji su odbijeni zbog tetovaža njima nisu mogli ni obratiti, budući da nikad nisu postali policajci, te ne mogu biti članovi Sindikata. Što se tetovaža na postojećim policajcima tiče, Balić kaže kako Sindikat nikada nije zaprimio nikakvu prijavu niti je svjestan da takvih policajaca trenutno ima u sindikalnom članstvu.

Svijet pun tetoviranih policajaca

Što se ostatka svijeta i tetoviranih policajaca tiče, vrijedi istaknuti kako Ustavni sud Srbije trenutno odlučuje po sličnoj inicijativi. 

Udruga građana koja je podnijela inicijativu tvrdi da su tetovirani policajci diskriminirani na osnovu osobnog svojstva – odnosno crteža na tijelu. Argument MUP-a Srbije je da se restrikcijama po pitanju tetovaža štiti ugled te institucije.

Policajac tetovaža

Promjenom internih pravila, policajcima u Sloveniji dopušteno je od proljeća 2019. imati tetovaže na vidljivom mjestu "u skladu s društveno prihvatljivim normama". Tetovaže na glavi i vratu su im zabranjene.

Uvjet da slovenski pripadnici redarstvenih snaga imaju tetovaže jest da one ne potiču mržnju ili netrpeljivost. Nisu prihvatljive ni seksističke ili nasilne slike.

Policajci u Sloveniji imaju i privilegiju nošenja sunčanih naočala. Pod uvjetom da su im stakla crna, plava, zelena, siva ili smeđa, dok okvir naočala može biti crn, plavi ili metalik.

Autori Radek, Žabek i Budimir 2021. godine objavili su znanstveni članak koji istražuje i analizira percepciju vidljivih tetovaža kod policijskih službenika. Istraživanje je obuhvatilo pravilnike u nekoliko zemalja poput Njemačke, SAD-a i Velike Britanije.

Na web stranicama Bundespolizei (Savezne policije Njemačke) stoji kako potencijalni kandidati ispunjavaju izjavu u kojoj se naglašava da tetovaže nisu prepreka za prijem u policiju, pod uvjetom da njihov sadržaj ne narušava ugled države i policije (zabranjene su tetovaže povezane s radikalnim skupinama, seksističke i nasilne tetovaže, te one koje na bilo koji način vrijeđaju ljudsko dostojanstvo). Osim toga, tetovaža mora biti takva da se može potpuno prekriti kada je službenik u odori s kratkim rukavima, i to na prikladan i dostojanstven način, korištenjem flastera u boji kože ili pudera. Tetovaže na vratu, glavi i rukama nisu dozvoljene.

Policajac tetovaža

Policijske uprave širom SAD-a suočavaju se s izazovima u regrutaciji kvalificiranih kandidata, pri čemu tetovaže predstavljaju jednu od prepreka. Tetovaže su postale izrazito popularne među mladima i vojnim veteranima, koji su primarni kandidati za poslove u policiji. Iako apsolutna zabrana tetovaža na vidljivim mjestima može biti ekonomičnija jer eliminira potrebu za analizom svakog slučaja, sve veći broj mladih, potencijalnih kandidata, ima tetovaže, što komplicira zapošljavanje. Autori zaključuju da policija u državama s manjkom kandidata ima fleksibilnije uvjete prijama, uključujući i tolerantniju politiku prema tetovažama. Rezultati pokazuju različite pristupe politikama tetovaža među policijskim upravama u različitim saveznim državama. Policijske uprave iz 21 savezne države u svojim pravilnicima dopuštaju tetovažu, ali ona ne smije biti na vidljivom mjestu kada je službenik u odori (uključujući kratke rukave); 23 policijske uprave ne dopuštaju tetovaže na vratu, licu i donjem dijelu ruke (šaka); 19 uprava dopušta tetovaže ukoliko se mogu prekriti odorom ili šminkom; 4 uprave nemaju nikakvu restriktivnu politiku vezanu za tetovaže, a samo ih jedna država u potpunosti zabranjuje.

Policajac tetovaža

Istraživanje provedeno u Engleskoj i Walesu o tetovažama među policijskim službenicima iz 2016. otkrilo je da skoro polovica sudionika ima tetovažu, pri čemu 17 posto njih ima tetovaže na vidljivim mjestima (ukupno je ispitano 4456 policijskih službenika svih rangova). Većinom su tetovirani mlađi službenici nižih zvanja. Dodatno, 93 posto ispitanika s vidljivim tetovažama navelo je da zbog toga nisu doživjeli nikakve probleme u radnom okruženju, bilo s nadređenima ili kolegama.

Policajac tetovaža

U provedenom istraživanju u Hrvatskoj na uzorku od 217 ispitanika, utvrđeno je da tetovaže za značajan broj sudionika predstavljaju prihvatljiv oblik ukrašavanja tijela, neovisno o njihovoj veličini i broju. Više od polovice ispitanika u potpunosti ili djelomično podržava stav da je prihvatljivo da policijski službenici imaju diskretne tetovaže neutralnog sadržaja na vidljivim mjestima, iako većina smatra da velike i brojne tetovaže nisu primjerene za policijske službenike. Kada je riječ o sadržaju, očekivano, najmanje su prihvatljive upadljive tetovaže s motivima poput mrtvačkih glava, erotskih slika ili životinja koje simboliziraju agresivnost ili snagu. Većina ispitanika smatra da vidljiva tetovaža ne utječe značajno na percepciju ljubaznosti, profesionalnosti, kompetentnosti i pouzdanosti policijskog službenika. Samo trećina ispitanika slaže se s tvrdnjom da vidljiva tetovaža kod policijskog službenika negativno utječe na povjerenje građana.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.