FOTO/VIDEO  Mostarci godinama ne mogu normalnim putem do svoje zgrade, ovise o dobroj volji vlasnika benzinske crpke

Joksova zgrada u Dubrovačkoj ulici u Mostaru

Stanovnici iz Dubrovačke ulice u Mostaru već su godinama bez pravog pristupa svojoj zgradi u kojoj su kupili stanove, a uvelike ovise o volji vlasnika benzinske crpke preko čijeg posjeda mogu jedino doći do zgrade.

Kako su pojedini od njih za hercegovina.info kazali, pristupa zgradi na normalan način nemaju već pet godina, a automobilima do zgrade moraju preko  benzinske crpke 'Energy'

Prema dostupnim regulacijskim planovima na tom području naselja 'Rudnik' predviđena je pristupna cesta u okviru stambeno-poslovnog kompleksa, no to je još uvijek na dugom štapu.

U kontekstu regulacijskih planova treba naglasiti da u trenutku građenja zgrada nije ni bilo detaljnog regulacijskog plana s tom zgradom, a na toj lokaciji je bila mala kuća na čijem mjestu je niknula zgrada od četiri kata. Investitor je bila mostarska tvrtka Joks kojoj taj 'modus operandi' nije nepoznat budući da su upravo oni investitori sporne zgrade na Bijelom Brijegu. 

Cijela zgrada u Dubrovačkoj ulici je najbolji pokazatelj gradnje za bivšeg gradonačelnika i bivših mostarskih urbanista koji su dozvole dijelili po svojim nahođenjima bez ikakvog smisla i brige za okoliš, ali i urbano stanovanje. Ova, kao i mnoge druge iz tog vremena, izašla je iz predviđenih gabarita pa su tako doslovno priljubljeni balkoni iz 'Joksove zgrade' s onom iz kompleksa 'Oaza' koja je pravljena nekoliko godina kasnije.

Regulacijski plan za ovo područje, odnosno dio 'Zgoni II' donesen je tek koncem 2022. i početkom 2023. godine pa je izgradnja ove zgrade svakako trebala biti pod povećalom tadašnje vlasti, a i sam novi regulacijski plan osvrnuo se na to da nije moguće na mjestu kućica graditi zgrade veće katnosti kao što ova, ali i ona na Bijelom Brijegu istog investitora.

Mala kućica na lokaciji današnje četverokatnice 2013. godine
Radovi na zgradi u svibnju 2016. godine

"Na postojećim individualnim stambenim i stambeno-poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti sljedeće intervencije: rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanja vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja i susjednim objektima", stoji u dijelu regulacijskog plana.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li i kako stanovnici iz ove zgrade u Dubrovačkoj moći normalnim putem do svoje zgrade jer kako saznajemo investitori ove i susjedne zgrade iz kompleksa 'Oaza' nisu u najkorektnijim odnosima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.