URBICIZAM Grad Mostar daje dozvole MIMO vlastitih planova i propisa

Joks Mostar Urbanizam
hercegovina.info

Kako sada stvari stoje investitora Joks na Bijelom brijegu očekuje sudbina Brune Azinovića, vlasnika tvrtke Tehnomont, kojemu je davno stala izgradnja stambenog objekta na Aveniji, a koji je pretrpio višemilijunsku štetu, te tužio Grad Mostar.

Investitor na Bijelom brijegu izvojevao je od Gradske uprave Mostara dozvolu na mjestu gdje uopće, bez novog regulacijskog plana i Gradskog vijeća, nije smio biti izgrađen stambeni objekt. Izdavanje dozvole za gradnju objekta od pet katova na mjestu individualnog stambenog objekta, za kojeg gradski propisi kažu da je moguća samo manja intervencija, teži je prijestup Odjela za urbanizam grada Mostara.

Joks Mostar Urbanizam

Kao takav, otvorio je prostor stanarima na Bijelom brijegu da tuže i zaustave investitora, jer je gradnja na tom mjestu suprotna propisima. To su i učinili. Investitor sada odgovornima smatra stanare, pa i naš portal, premda je adresa na koju se mora obratiti Gradska uprava Mostara.

U ovom slučaju investitor Joks, kojeg smo u više navrata pitali izjavu i nije odgovorio, odgovoran je samo za izgradnju šestog kata, za koji nije imao dozvolu, no zaustavio je gradnju i vratio se u okvire projekta, a sami početak gradnje, i dozvolu za pet katova izdala je Gradska uprava Mostara, opet ponavljamo, na mjestu gdje sami sebi nisu propisali gradnju.

Portal hercegovina.info, pomnim pregledom gradskih propisa, regulacijskih planova i izmjena i dopuna na koje se poziva Odjel za urbanizam, ustanovio je da su u zadnjem regulacijskom planu na Bijelom brijegu ostavljene dvije kuće, kod kojih je moguće samo manje interveniranje, a Urbanizam je na tom mjestu izdao dozvole za dvije zgrade. I nije ovo samo slučaj na Bijelom brijegu, i u drugim krajevima Mostara imamo primjere gdje su stambeni objekti izgrađeni ili na javnim površinama, ili na privatnim kućama, a o čemu priču donosimo narednih dana, a što nam pišu i sami građani.

No, vratimo se Bruni Azinoviću. On je zbog zastoja radova na stambenom objektu u Ulici kralja Tomislava pretrpio višemilijunske štete te tužio Gradsku upravu Mostara. Probali smo ga i kontaktirati, da napravimo poveznicu sa slučajem Bijeli brijeg. Rekao nam je kratko da se bori protiv “narodne vlasti”, zakazao s nama razgovor, pa ga otkazao, kazavši da sada ipak ne bi izlazio u javnost, i da je postupak u tijeku.

Podsjetimo, Azinović je nakon dugih zastoja u radovima ipak krajem 2013. godine nastavio gradnju na osnovi rješenja iz Odjela za urbanizam Gradske uprave Mostara, koje je potpisala Marina Deronjić.

Upućeniji tvrde da upravo od tada Marina Deronjić gubi iz ruku upravni postupak izdavanja dozvola, a konačni potpis stavlja gradonačelnik Ljubo Bešlić. Dodajmo i još da je sve gore navedeno i posljedica neodržavanja izbora u Mostaru, te nepostojanja Vijeća, koje je zadnje regulacijske planove donijelo 2012. godine, a nakon čega se očigledno na različite načine dovejava da se gradnja u Mostaru ipak nastavi, makar i mimo propisa.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.