"MOJE PARE" Bh. političari na limuzine potrošili više od 35 milijuna KM u posljednje tri godine

JP Elektroprivreda HZ HB, limuzina, javne nabave, limuzine, političari
Ilustracija/BIRN BiH

Balkanska istraživačka mreža BiH objavila je rezultate projekta "Moje pare" Novinari BIRN-a otkrili da su u protekle tri godine političari i političarke u BiH za limuzine potrošili više od 35 milijuna KM. Denis Džidić, urednik BIRN-a, kazao je za N1 kako su za ovu godinu raspisani natječaji u iznosu od sedam milijuna KM i da, ako je suditi prema tome, po našim političarima je pandemija završila.

“Zvuči nevjerojatno puno i jeste nevjerojatno mnogo u vrijeme pandemije. Od veljače prošle godine kupljeno je preko 650 službenih limuzina. To je nevjerojatan broj. Potrošeno je 3,3 milijuna KM, a raspisani natječaji od sedam milijuna KM”, rekao je Džidić u Danu uživo.

Govoreći o natječajima, rekao je kako je ogroman broj problema u smislu transparentnosti. Ne koriste sve institucije portal javnih nabavki, a opet i tom portalu nemaju pristup svi građani jer se morate registrirati kao ponuđač, firma ili NVO da biste ušli i skinuli najtječajnu dokumentaciju.

“Da nema medija koji otkriju te stvari ne bi bili javno dostupni i to je tendencija naših političara. Veliki broj ovih natječaja je sporan. U podljrfnjr dvije i pol godine označili smo preko 170 natječaja crvenom zastavicom koji su sporni. Određeni političar kada želi kupiti automobil, on izabere koji želi, a pošto se po zakonu ne može napisati koje, oni iz kataloga uzmu specifikacije i prepišu ih. U ovoj godini od svih natječaja u preko 75 posto natječaja je bio samo jedan ponuđač. Što vam govori da je na floskuli ta priča o transparentnom trošenju novca”, rekao je Džidić.

Prema istraživanju BIRN-a, zbirno za vatrogasna vozila i kola hitne pomoći je utrošeno ispod 1,5 milijun KM. Džidić ističe kako kada se kupuju limuzine, nikada nećete naći da se traže korištena vozila, dok za vozila hitne pomoći ili vatrogasna općine traže korištena vozila.

“Naša intencija je bila da to napravimo plastičnijim. Svima je poznato da postoji korupcija u javnim nabavkama, ali im nije opipljivo. Kada spomene automobil, to je svima poznato”, rekao je Džidić.

U ovom projektu su radili s mladima jer im je cilj bio da ih obuče i da steknu naviku da prate radi vlasti i način trošenja njihovog novca.