FOTO/VIDEO  Mještani Pologa ustali protiv novih Mamićevih solarnih panela, tvrde da im prijete bujice zbog nepropisnih radova

Međine prosvjed mještana

Mještani Međina kod Pologa od jučer i jutros ponovno vode borbu protiv, kako navode, radova bez ikakvih dozvola i građevinske pripreme što im izaziva strah od novih bujičnih naleta kao što smo svi bili svjedoci u studenom prošle godine.

Na lokalitetu poviše njihovih kuća u tijeku je izgradnja ogromnog dijela fotonaponskih solarnih elektrana, a i ovog puta se radi o elektranama 'Plavog sunca' iza kojih stoji Zdravko Mamić. Kako je razvidno na građevinskoj ploči investitor je MIM Energija, a radove izvodi grudski GP Toming. Prema predviđenom, početak radova je predviđen za tekući mjesec, a sve bi trebalo biti gotovo za pola godine.

Kako se može vidjeti i ove solarne elektrane Plavog sunca su planirane do 5 MW što je nadležnost gradova i općina, u ovom slučaju Grada Mostara koji se investitorima učinio kao kompromisnija opcija za razliku od županijske i federalne razine. Sve elektrane veće od 5 MW moraju ići na županijsku nadležnost, a preko 50 MW na federalnu. Uhodama shema solarnih investitora je da parcelizacijom zemljišta pripreme teren za nadležnost, a logična pretpostavka je da im se lakše 'dogovoriti' s gradovima i općinama pogotovo u sredinama gdje se ne dovodi u pitanje stranačka unisonost.

Međine prosvjed mještana

Teren je pripremljen za izgradnju deset fotonaponskih elektrana investitora “Plavo sunce”, instalirane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja po 4 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 6,35 GWh.

Međine prosvjed mještana

Međine prosvjed mještana

Upravo je građevinska tabla bila jedna od spornijih stvari za mještane Pologa koji su jučer izašli na lokaciju kako bi investitore upozorili da ne mogu raditi mimo standarda jer nije bilo nikakvih podataka o gradilištu na kojem je radove započela teška mehanizacija. Tabla je jutros osvanula na gradilištu, no nije samo to sporno za mještane.

"Gradilište nije osigurano i ne poštuju volju nas mještana koji upozoravamo što bi se moglo dogoditi jer smo nažalost već poučeni iskustvom od prošle godine. Jutros u 5 sati su donijeli tablu da nas upoznaju o čemu se radi, tko radi, koliko će raditi. Investitori prosipaju silu jer očito mogu, nemaju sluha za nas koji živim ispod tih solarnih elektrana koje će tu praviti. Dakle, u studenom prošle godine su bašte, kuće i selo poplivali zbog jedne prirodne uvale, a s ove strane je druga zbog koje možemo još više poplivati čim krenu ozbiljnije kiše", istaknuo je za hercegovina.info Armin Dubljević, mještanin i aktivist iz Pologa.

Međine prosvjed mještana

Međine prosvjed mještana

Inspekcija na terenu

"Jutros su došle ovdje gradska i županijska inspekcija. Na ovom dijelu gdje je sad gradilište nema upojnih jama, a prema elaboratu nisu uradili ni one prve gdje su trebale biti. Jučer nisu nimali nikakvu dozvolu za građevinske radove, a jutros navodno imaju neku, mada je još nitko nije vidio", kazao je Dubljević navodeći da je ovim radovima ozbiljno narušen život mještana koji se bave stočarstvom i poljoprivredom.

Međine prosvjed mještana

Mještani i investitori ostali su bez konkretnih zaključaka i dogovora. Nadležne gradska i županijska inspekcija utvrdile su na licu mjesta da investitor ima pravo na izvođenje daljnih radova i da teška mehanizacija može nastaviti iskopavanja.

Na ovoj lokaciji u stručnim studijima nije bilo govora kada su se birale lokacije za solarne elektrane.

Inicijalni odabir lokacija izdvojio je u ranijoj analizi ukupno sedam makrolokacija „većih“ sunčanih elektrana, što predstavlja relativno mnogo lokacija u odnosu na ukupno područje Grada Mostara. Sve inicijalno odabrane lokacije zadovoljavale su kriterije sa stanovišta zaštite okoliša, te na temelju njih nije bilo moguće eliminirati točnu lokaciju. Zbog toga, iz daljnje analize i ocjenjivanja eliminirana je lokacije SE6 – Polog – Donji – istok zbog konfiguracije terena, odnosno smještaja na nagnutom terenu u smjeru jug-jugozapad.

Na brdu iznad sela nedavno je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca, o čemu je portal hercegovina.info već pisao. No nisu oni jedini koji su bacili oko na taj inače osunčan teren. Na toj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.