MAMIĆEVI SOLARI UGROZILI MEĐINE Kiša izazvala bujicu koja je selo prekrila blatom i kamenjem

Mamić Međine bujica solari

Sinoćnje olujno nevrijeme praćeno jakom kišom u selu Međine, Mjesna zajednica Polog kraj Mostara nanijelo je velike količine blata i kamenja na kućne pragove mještana.

Bujica Međine 08.11.2023

Štete se još zbrajaju, a stanovnici sela kažu da ne pamte ovakav događaj.

Iznad sela niče jedno od najvećih solarnih polja na kojem grade Mamić, Palac, Grad Mostar...

Na brdu iznad sela nedavno je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca, o čemu je portal Hercegovina.info već pisao. No nisu oni jedini koji su bacili oko na taj inače osunčan teren. Na toj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

'Solar Lena' koncem prošle godine i početkom tekuće dobila je koncesiju na LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina.

Riječ je o solarima za koje su Vlada HNŽ i kompanija Plavo Sunce Čitluk, u vlasništvu Zdravka Mamića sklopili u travnju ove godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će 4 MW i gradit će se u Pologu kod Mostara.

Teren je pripremljen za izgradnju deset fotonaponskih elektrana investitora “Plavo sunce”, instalirane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja po 4 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 6,35 GWh.

Bujica Međine 08.11.2023

Međutim, postavlja se pitanje koliko je kvalitetno i sigurno teren pripremljen kad prva kiša može izazvati scene kakve možete vidjeti na slikama.

Mamić Međine bujica solari

Bujica Međine 08.11.2023

Količina oborina prema podacima FHMZ u Mostaru je bila 31mm u posljednja 24 sata.

Uskoro više detalja...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.