MJERE SIGURNOSTI Tužiteljstvo BiH predlaže da se Dodiku zabrani obavljanje funkcije predsjednika Republike Srpske

Milorad Dodik Vladikin dvor
Hercegovina.info

Tužiteljstvo BiH u optužnici, koju je potvrdio Sud BiH predlaže da se izrekne mjera sigurnosti koja se odnosi na zabranu obavljanja funkcije u slučaju koji se odnosi na Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Predloženo je da u slučaju osuđujuće presude Dodik prestane obavljati funkciju predsjednika entiteta Republika Srpska.

Tužiteljstvo BiH predložilo je za Lukića mjeru sigurnosti zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije u slučaju osuđujuće presude.

Milorad Dodik Vladikin dvor

FOTO: RTRS

Dodiku i Lukiću se na teret stavlja kayneno djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika.

Schmidtove izmjene Kaynenog zakona upravo propisuju ovo što Tu\iteljstvo BiH predlaže, a to je obavezna zabrana obavljanja funkcije u slučaju osuđujuće presude.

Prema navodima optužnice Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svjesno prekršio odluku visokog predstavnika iako je, "bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlastima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma", javlja RTRS.

Dodiku je, navodi se u optužnici koju su potpisali Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primijene i ne provedu, jer je za primjenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonodavnog postupanja.