MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I GRAD IGRAJU PING PONG Nema rušenja, ali ima šaltanja Mostaraca sukladno stranačkom dogovoru vladajućih

Vrapčići Zdravko Mikulić

Ministarstvo graditeljstva HNŽ i urbanizam Grada Mostara, kako nam svjedoče iz nekoliko gradskih inicijativa, igraju se ping ponga s građanima. 

Naime, taman kad je agonija povratnika Zdravka Mikulića, kojemu je u Vrapčićima kuću zaklonio megalomanski objekat koji će služiti kao starački dom, prividno bila privedena kraju, Ministarstvo graditeljstva HNŽ poništava rješenje o poništenju urbanističke i građevinske dozvole koje je donio Grad Mostar, te kupuje vrijeme i prostor investitoru za dovršetak objekta.

Predmet je, potvrđuje nam Mikulić, vraćen Gradu na ponovno odlučivanje. Ogorčeni Mikulić kaže da se radi o novom odugovlačenju, šaltanju oštećenih, da je ova Vlada na odlasku, a da investitor dobiva gratis vrijeme da nastavi s radom. 
S druge strane, inicijativa Bijeli Brijeg se jučer oglasila o svom slučaju, zgradi suprotnoj od one u Vrapčićima, no u isto vrijeme građenoj i spornoj. Tu je situacija obrnuta.

Ministarstvo graditeljstva je uvažilo žalbu stanara, naložio obnovu postupka i da se uključe stanari. 
Nakon više od dvije godine, mimo svih rokova, a što je utvrdila i upravna inspekcija zahtjev je odbačen, a Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara je u obrazloženju naveo da prijedlog za obnovu postupka nije podnesen od strane ovlaštenih osoba. Time žele reći da podnositelji prijave nisu susjedi zgrade protiv koje se bore, iako jesu. Zapravo služe se taktikama bivših urbanista. 

„Ovo je čista manipulacija i pokušaj kupovine vremena na relaciji urbanizam-ministarstvo graditeljstva. Jedni potvrde, drugi odbiju, onda malo zamijene uloge i tako u krug. Šef službe za građenje i obnovu Tihomir Sesar po nalogu Gradonačelnika Kordića i njegovog savjetnika pravnim igricama štiti korupciju i kriminal u vlastitim institucijama. Nakon ovoga što su sada uradili ozbiljno razmišljamo o pokretanju kaznenih prijava protiv svih odgovornih osoba koje koče obnovu postupka na bilo koji način”, priopćili su jučer iz Građanske inicijative “STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“. 
Da osovina SDA-HDZ i Ministarstvo graditeljstva HNŽ uigrano rade pokazalo se i prigodom izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar. 

Naime, nakon što su oporbeni vijećnici obznanili da Grad nema suglasnost Ministarstva graditeljstva predsjednik GV koji je lagao da ima suglasnost, traži od ministra dodatna pojašnjenja – datum dokumenta 29. studeni. Isti dan 29. studeni, vremešni ministar graditeljstva Suad Hasandedić promptno, vjerojatno i prije traženja pojašnjenja odgovara predsjedniku GV Mostara.