MINISTAR POTVRDIO Uhićeni Adnan Ćatić bio je na ratištu u Siriji

SIPA
Ilustracija

Bosna i Hercegovina još nije osigurala prihvat državljana te zemlje i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Pojasa Gaze i nije jasno kada će oni stići u Sarajevo. No, kako je za N1 kazao Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, u narednim satima očekuje se izvanredna sjednica Vijeća ministara BiH.

U narednim satima očekujem da se održi sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi se usvojila odluka o prihvatu naših državljana koji dolaze iz Gaze. Tražimo od Ministarstva vanjskih poslova točan broj ljudi koje treba evakuirati i da nam dostave njihove identifikacijske podatke kako bi znali o kome se radi”, kazao je Nešić.

Potom je dodao:

“Također, utvrdit ćemo i granični prijelaz na koji mogu ući u BiH i najvjerojatnije će biti to Međunarodni aerodrom Sarajevo. Sve podatke koje dobijemo proslijedit ćemo Graničnoj policiji. Očekujem da se sjednica održi danas”.

Također, osvrnuo se i na jutrošnju akciju na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo slobode lišili jednu osobu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kaznena djela „Organiziranje terorističke grupe“, „Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama“ u vezi s kaznenim djelom „Terorizam“ propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Koliko mi je poznato da se radi o Adnanu Ćatiću, akciju je provela SIPA. Radi se o povratniku sa sirijskog ratišta. Svi povratnici i koji žele ući u BiH moraju proći rigorozne sigurnosne provjere. Sigurnost naše djece mi je na prvom mjestu”, kazao je Nešić.