MINI NUKLEARNE ELEKTRANE U BiH? Europa bi mogla to predložiti kao alternativu termoelektranama

bicakcic nuklearne elektrane

Bosna i Hercegovina gubi moć u izvozu električne energije u čemu je  bila lider među zemljama regije i po svemu sudeći već ove godine bit će primorana uvoziti znatne količine struje.

Prošle godine proizvodnja je znatno smanjena, investiranje u nove elektrane kao i u protekla tri desetljeća je izuzetno skromno, a brojni propisi i dalje su destimulativni za ova ulaganja, piše Indikator.ba

 
"Protekla vlast se uopće nije bavila energetikom, a na pregovorima sa Energetskom zajednicom uglavnom su nas predstavljali laici,  ustvrdio je ovih dana Edhem Bičakčić, predsjednik Regionalnog ogranka Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (SEERC). On je kao panelist sudjelovao na radno-konzultativnom savjetovanju parlamentaraca svih razina vlasti održanom u Fojnici. Organizator sastanka na kojem je analizirano stanje i perspektive u plinskom, elektroenergetskom i sektoru putne infrastrukture bio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.
Edhem Bičakčić je pri tom konstatirao da u sadašnjoj upravi Elektroprivrede BiH (broji šest ljudi) sjedi samo jedan inženjer elektroenergetike i "stranačke figure koje nemaju misiju, viziju, znanje ni rješenja za postojeće probleme".

Kritički se osvrnuo i na odluku Elektroprijenosa BiH da reprogramira milijunske dugove Elektroprivrede Srbije što je suprotno postojećim zakonima. Iznio je zanimljiva stajališta u vezi sa blokom sedam u Termoelektrani Tuzla za koji je u pripremama za izgradnju potrošeno osam godina i da smo od tog projekta odustali.

Gradit ćemo nuklearke?

"Pitam se kako će se ubuduće grijati Tuzla, Živinice i još neke susjedne općine, kazao je Edhem Bičakčić i pozvao Energetsku zajednicu da ponudi alternativu za nastavak dekarbonizacije energetskog sektora u BiH. Moguće se da taj odgovor bude sročen u preporuci da gradimo male nuklearne elektrane kao što to na 24 lokacije namjerava učiniti Poljska. Po svemu sudeći ne svojom voljom.
Elektroenergetičari BiH, okupljeni oko Bosanskohercegovačkog odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRE) intenzivno promišljaju o iznalaženju najboljih rješenja u proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije, prelasku na obnovljive izvore (vjetar, sunce, biomasa...). Uz to i o kreiranju ambijenta u kojem će pomoći vlastima da donose najkvalitetnije strategije i programe u ovoj oblasti. S tom namjerom ovog ponedjeljka će biti održana sjednica Upravnog odbora ovog odbora na kojoj će, uz ostalo, u fokusu biti i tranzicija ovog sektora.

 Iskustva 17 zemalja

Predsjednik tog odbora prof.dr. Zijad Bajramović je za Indikator.ba izjavio da se ubrzanje energetske tranzicije zasniva na ključnim pokretačima kao što su elektrifikacija, energetska efikasnost, obnovljivi izvori, vodik i biomasa. Ubrzana energetska tranzicija značajno povećava ulogu elektroenergetskog sustava u svakodnevnom životu društva, poduzeća i regulatora. Nove i postojeće organizacije traže stručnost oko interakcije između primjenljivih tehnologija u energetskoj tranziciji i elektroenergetskog sustava.
Rasprava o ovim i drugim pitanjima za dva dana bit će vođena i na Prvom zajedničkom sastanku upravnog odbora i Tehničkog savjetodavnog odbora SEERC-a u Ljubljani. Skupom predsjedava Edhem Bičakčić, kao predsjednik SEERC-a kojeg čine predstavnici 17 zemalja Europe. Bit će to svojevrsna inventura nacionalnih klimatskih strategija, informiranja o izgradnji kapaciteta obnovljivih izvora struje, problemu skladištenja električne energije, integraciji regionalnih elektroenergetskih sustava.