VIDEO  MEĐU UHIĆENIMA I BOSANAC Policija o detaljima zapljene kokaina u dolini Neretve

MEĐU UHIĆENIMA I BOSANAC Policija o detaljima zapljene kokaina u dolini Neretve
Dubrovački vjesnik

U sklopu dovršetka opsežnog kriminalističkog istraživanja kaznenih djela kriminaliteta droga i organiziranog kriminaliteta, kriminalistički inspektori Policijske uprave (PU) dubrovačko - neretvanske u koordinaciji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova RH, Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala, Državnim odvjetništvom RH te Interventnom policijskom postrojbom dubrovačke PU u jednom kontejneru na području Opuzena otkrili su 60 vakumskih pakiranja kokaina ukupne težine 72,9 kg.

Tom prilikom u kontejneru je zatečeno i uhićeno dvoje hrvatskih državljana, a neposredno kraj kontrejnera i treći. Dvojica su iz doline Neretve, a za trećega mediji nisu uspjeli doznati odakle je. Stari su 35, 41 i 47 godina i uz kaznene prijave su predane Uredu za suzbijanje organiziranog kriminala, odnosno USKOK-u a sudac istrage im je odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana, navodi Dubrovački vjesnik.

Tim je povodom u Villa Palmi organizirana izvanredna konferencija za medije na kojoj su govorili načelnik PU dubrovačko - neretvanske Ivan Pavličević te voditelj odjela Krim - policije dubrovačke PU Zoran Tikvica i voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se učitava...

Tikvica je posebno naglasio kako je zaplijenjeni kokain visoke čistoće, dok je Neusidl dodao da sudionici iz ove akcije nisu povezani s počiniteljima odnosno uhićenjima iz slične akcije vezane za šverc kokaina preko Luke Ploče, a do koje je došlo u veljači ove godine.

Mediji navode kako je ulična vrijednost kokaina čistoće iz zaplijjenjene pošiljke 100 eura/gram odnosno oko 35-40 tisuća eura po kilogramu, a da ukupna vrijednost posredstvom preprodaje preko dilera i uz dodavanje određenih aditiva, može dosegnuti iznos između 50 i 70 milijuna kuna!

Na novinarski upit sudionici press - konferencije su naglasili kako vlasnica tvrtke u koju je stigao kontrejner nije nikako povezana s počiniteljima ovog kaznenog djela, piše 'Dubrovački vjesnik'.

Kako doznaje 'Slobodna Dalmacija', radi se o 47-godišnjem Oliveru Č., rodom iz Kaknja u BiH s prebivalištem u Zagrebu, te 'lokalcima', 35-godišnjem Anđelku O. i 41-godišnjem Goranu B.

USKOK sumnja da su se navedena trojica udružila u 'zajedničko djelovanje' sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora te da su imali točno određena zaduženja i uloge, a sve radi nabave i kupovanja najmanje 72.900 grama kokaina te njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko Luke Ploče, kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

"Nakon što je nepoznata osoba sakrila pakiranja s kokainom iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo (tvrtka 'Frigo Bonsai', u suvlasništvu bivše gradonačelnice Metkovića i jedne od osnivačica Mosta Katarine Ujdur) preko Luke Ploče uvezlo banane, trojica osumnjičenih dovezla su se do zgrade te tvrtke", stoji u USKOK-ovu priopćenju.

"Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvookrivljeni, no spriječili su ih policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su od drugookrivljenog oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20.750 grama kokaina i od trećeokrivljenog putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4350 grama kokaina", ističu u USKOK-u.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je još jedna putna torba, u kojoj su bila još 23 paketa s ukupno 28.300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja detaljnom je pretragom pronađeno još 16 paketa s ukupno 19.500 grama kokaina.