VIDEO  MEĐU UHIĆENIMA I BOSANAC Policija o detaljima zapljene kokaina u dolini Neretve

Zapljena kokaina u Opuzenu
Dubrovački vjesnik

U sklopu dovršetka opsežnog kriminalističkog istraživanja kaznenih djela kriminaliteta droga i organiziranog kriminaliteta, kriminalistički inspektori Policijske uprave (PU) dubrovačko - neretvanske u koordinaciji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova RH, Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala, Državnim odvjetništvom RH te Interventnom policijskom postrojbom dubrovačke PU u jednom kontejneru na području Opuzena otkrili su 60 vakumskih pakiranja kokaina ukupne težine 72,9 kg.

Tom prilikom u kontejneru je zatečeno i uhićeno dvoje hrvatskih državljana, a neposredno kraj kontrejnera i treći. Dvojica su iz doline Neretve, a za trećega mediji nisu uspjeli doznati odakle je. Stari su 35, 41 i 47 godina i uz kaznene prijave su predane Uredu za suzbijanje organiziranog kriminala, odnosno USKOK-u a sudac istrage im je odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana, navodi Dubrovački vjesnik.

Tim je povodom u Villa Palmi organizirana izvanredna konferencija za medije na kojoj su govorili načelnik PU dubrovačko - neretvanske Ivan Pavličević te voditelj odjela Krim - policije dubrovačke PU Zoran Tikvica i voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Sadržaj se učitava...

Tikvica je posebno naglasio kako je zaplijenjeni kokain visoke čistoće, dok je Neusidl dodao da sudionici iz ove akcije nisu povezani s počiniteljima odnosno uhićenjima iz slične akcije vezane za šverc kokaina preko Luke Ploče, a do koje je došlo u veljači ove godine.

Mediji navode kako je ulična vrijednost kokaina čistoće iz zaplijjenjene pošiljke 100 eura/gram odnosno oko 35-40 tisuća eura po kilogramu, a da ukupna vrijednost posredstvom preprodaje preko dilera i uz dodavanje određenih aditiva, može dosegnuti iznos između 50 i 70 milijuna kuna!

Na novinarski upit sudionici press - konferencije su naglasili kako vlasnica tvrtke u koju je stigao kontrejner nije nikako povezana s počiniteljima ovog kaznenog djela, piše 'Dubrovački vjesnik'.

Zapljena kokaina u Opuzenu

Kako doznaje 'Slobodna Dalmacija', radi se o 47-godišnjem Oliveru Č., rodom iz Kaknja u BiH s prebivalištem u Zagrebu, te 'lokalcima', 35-godišnjem Anđelku O. i 41-godišnjem Goranu B.

USKOK sumnja da su se navedena trojica udružila u 'zajedničko djelovanje' sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora te da su imali točno određena zaduženja i uloge, a sve radi nabave i kupovanja najmanje 72.900 grama kokaina te njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko Luke Ploče, kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

"Nakon što je nepoznata osoba sakrila pakiranja s kokainom iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo (tvrtka 'Frigo Bonsai', u suvlasništvu bivše gradonačelnice Metkovića i jedne od osnivačica Mosta Katarine Ujdur) preko Luke Ploče uvezlo banane, trojica osumnjičenih dovezla su se do zgrade te tvrtke", stoji u USKOK-ovu priopćenju.

"Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvookrivljeni, no spriječili su ih policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su od drugookrivljenog oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20.750 grama kokaina i od trećeokrivljenog putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4350 grama kokaina", ističu u USKOK-u.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je još jedna putna torba, u kojoj su bila još 23 paketa s ukupno 28.300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja detaljnom je pretragom pronađeno još 16 paketa s ukupno 19.500 grama kokaina.