PREKINUT NARKOLANAC U DOLINI NERETVE 100 kilograma kokaina skriveno među bananama

droga, kokain
PU Dubrovačko neretvanska

Kokain u dolinu Neretve stiže preko Luke Ploče u kontejnerima banana. Upravo je taj narkolanac uspjela prekinuti Policijska uprava (PU) dubrovačko-neretvanska čiji su djelatnici i u nedjelju na području Opuzena zaplijenili oko 100 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u skladištu jedne tvrtke, koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kojom prilikom su uhićene četiri osobe dok je petoosumnjičeni državljanin Italije od ranije bio u pritvoru. Tako dolazimo do bilance od gotovo 250 kilograma kokaina, koliko se našlo u 'kokainskim pošiljakama' na jugu Hrvatske, te osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju, piše Slobodna Dalmacija.

GDJE JE ŠEF?

​Tako su​ tijekom dana u nedjelju uhićene još tri muške osobe, iz Metkovića, Komina i Zagreba, pretražene su kuće, poslovni prostori i gospodarski objekti, koji se dovode u vezu s mogućom preprodajom kokaina. Doznaje se da su dvojica uhićenih lučki radnici koji su 'istovarali' i 'otpremali' kokain koji je u Ploče stigao u kontejnerskoj pošiljci banana. Jesu li dokeri radili sami ili su imali 'šefa' unutar luke, vrijeme će pokazati. No za pretpostaviti je da su uhićenjima koncem siječnja nižerangirani izvršitelji narkoposlova na terenu obezglavljeni, pa je tako kontejner s bananama završio u skladištu poduzeća prije negoli je iz njega uzet kokain.

Za pretpostaviti je kako se ova inače uzorna obiteljska tvrtka ne bi našla na ilegalnoj narkoruti preprodavača kokaina da nije bilo uhićenja koncem siječnja u Metkoviću, jer bi ga narkodileri već uzeli u Luci Ploče.

Podsjetimo, USKOK je do sada teretio četiri hrvatska državljanina, M.J., S.J., R.G., Z.E., te talijanskog državljanina da su u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz Luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 146 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Svatko je u navedenom 'zločinačkom udruženju' imao točno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora i tajnih praćenja krijumčarske mreže. Međutim, unatoč opsežnoj istrazi policija i USKOK još uvijek nisu uspjeli dokučiti otkuda, odnosno kojim kanalima je kokain stizao u Luku Ploče.