Maka Radić: Sve je ovo velika laž

Sud
...optuženima za zločin protiv čovječnosti. Tužitelj Jude Romano je, nakon što je sat vremena čitao optužnicu, kazao kako su u prvostupanjskom postupku svjedoci potvrdili da su Radić, kao zapovjednik Prve bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a, Šunjić kao dozamjenik zatvora Vojno, te Brekalo i Vračević počinili ubojstva, zatvaranja, silovanja i druga nečovječna djela od srpnja 1993. do ožujka 1994. godine.

Radić: Četiri godine šutim

“Svjedoci su kazali da je u zatvor Vojno zatvoreno 76 civila, do čega je bilo šest beba starosti od osam mjeseci do dvije godine. Svjedoci su potvrdili i da su lišeni slobode po Radićevoj naredbi, a oko 100 muškaraca je iz logora Heliodrom prebačeno u zatvor Vojno”, istaknuo je tužitelj Romano, te dodao da je prijedlog optužbe da se na ponovljenom suđenju saslušaju izjave 18 svjedoka Tužiteljstva i pet svjedoka obrane. Branitelj prvooptuženog Radića Dragan Barbarić jučer nije dao uvodnu riječ, ali je to uradio optuženi Radić, uz konstataciju da je četiri godine šutio. “Prvostupanjsko Vijeće je bilo skroz pristrano, pa je samo šutio i gledao. Cijela optužnica nema nikakve veze s istinom, a zna se što se događalo u Bijelom Polju. Istina je da sam bio zapovjednik brigade, a svi Bošnjaci iz Bijelog Polja bili su u mojoj vojsci. Ja s Mostarom nemam ništa, a tamo je sukob između Armije RBiH i HVO-a počeo mjesec ranije nego u Bijelom Polju. Pokazao sam Vam gdje je bila moja crta bojišnice, a s desnom obalom Neretve nisam imao nikakve obveze. Svjedokinje, koje su u ovom Sudu svjedočile protiv mene i rekle da sam ih silovao, uopće ne poznajem. Tražio sam s njima suočenje, ali se na to nije pristalo. Sve je velika laž”, kazao je Radić. Na pitanje predsjedatelja Vijeća Mirze Jusufovića razumiju li optužnicu, optuženi su kazali da je jezično razumiju, ali da nije istina ono što u njoj piše.

Šunjić: Tko koga ovdje vara?


Optuženi Šunjić je dodao da mu nije jasno tko koga vara. “U optužnici piše da sam sudjelovao u uhićenju, a nijedan svjedok pred prvostupanjskim Vijećem nije rekao da sam ga ja uhitio”, istaknuo je Šunjić. Sudac Jusufović je potom konstatirao da optuženi razumiju optužnicu, ali se ne slažu s njom. Vračevićeva obrana je zatražila vještačenje svog klijenta na okolnosti je li procesno spreman pratiti postupak, s obzirom na to da je bolestan, te da uskoro mora na operaciju oka, a Vijeće će odluku o vještačenju donijeti na jednom od idućih ročišta. I Brekalo je skrenuo pažnju da mora operirati glavu u Mostaru, a za to mu je, prema stavu Suda, potrebna policijska pratnja. Sudac Jusufović je kazao da je optuženi zatražio operaciju u Sarajevu, ona je mogla biti davno obavljena, te da će se i za ovaj problem naći rješenje. Radić i Šunjić su u veljači prošle godine osuđeni na dugotrajne kazne zatvora od 25 i 21 godine, Brekalo na 20, a Vračević na 14 godina zatvora. Međutim, Žalbeno vijeće Suda BiH je početkom travnja uvažilo žalbe obrane, te zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka ukinulo prvostupanjsku presudu i zakazalo početak novog suđenja.

Piše: Haris Rovčanin
  /dnevni list