LOŠE STANJE U HERCEGOVAČKIM VINOGRADIMA "U pojedinim nema niti jednog grozda, vinari već žele kupiti grožđe"

Vinogradi Trebinje
Hercegovina.info

Velike kiše u svibnju prouzročile su brojne probleme vinogradarima u Hercegovini. U usporedbi s prošlom godinom, kada su vremenski uvjeti bili povoljniji, vinogradari su morali obaviti tri dodatna prskanja kako bi zaštitili svoje vinograde. Nakon kiša, nagli toplotni val izazvao je pojavu plamenjače, ali je pravilnim tretmanom ta situacija riješena.

"Imali smo lošu godinu u pogledu kišnih padalina. Kada je vegetacija počela, kiše su također počele i prouzročile dosta problema na vinovoj lozi. Oni koji nisu vodili računa o preventivnim mjerama i pravilnom plijevljenju susreli su se s problemima. Do sada je bilo potrebno oko četiri do pet zaštitnih mjera. Međutim, ove godine smo imali tri više nego prošle godine. Uspio sam nekako održati situaciju pod kontrolom. Ne bi trebalo biti problema jer se najavljuju lijepi i sunčani dani, što pogoduje vinovoj lozi. Nakon kiša, dogodio se jedan toplotni udar koji je izazvao pojavu plamenjače. Tada sam primijenio odgovarajuće tretmane na lozi, stalno sam bio prisutan na terenu i uspio sam sačuvati lozu", kaže za Hercegovina.info Ranko Petijević, vinogradar iz Trebinja.

Vinogradi Trebinje

Oni koji su uspjeli sačuvati svoje vinograde mogli bi imati uspješnu godinu, sličnu prethodnim. Međutim, kvaliteta grožđa neće biti samo ovisna od vremenskih uvjeta, već će biti potrebno nastaviti pratiti razvoj vinove loze i obaviti sve neophodne radove u vinogradima.

Vinogradi Trebinje

"Još uvijek obavljamo redovna zaštitna prskanja. Tako da oko 20. srpnja ne bi trebalo biti više problema za one koji su sačuvali lozu. Naravno, slijedi plijevljenje kako bi se stvorila prozračnost između redova u vinogradima i obrezivanje lastara koji prelaze preko gornje žice kako bi se izbjegla kondenzacija. Tako da će šarka početi raditi nakon 20. srpnja i nadamo se da neće biti tuča i oluja, jer samo to može pruzročiti probleme. U suštini, ako bude lijepo vrijeme, imat ćemo dobru godinu".

Vinogradari u Trebinju suočavaju se i s problemom radne snage, jer su satnice rada u vinogradima u posljednjih godinu dana značajno porasle, što također utiče na cijenu grožđa, osim ako cijela obitelj nije uključena u rad.

Vinogradi Trebinje

"Imamo velike probleme s radnom snagom. Rad u vinogradima nije lak, pa su i cijene visoke. Razumijem situaciju, jer i sam radim u vinogradu, ali cijena rada se povećala gotovo 300%. Kada sve to sabereš, uključujući zaštitne mjere, rad u vinogradu, dnevnice i druge troškove, moje grožđe me košta 80 feninga. Zato se trudimo da štedimo jer je cijela obitelj uključena u posao. Samo na taj način možemo ostvariti neku korist."

Problemi su i u drugim dijelovima Hercegovine. Broćanski kraj uz obilnu kišu pogodila je i tuča te su brojni vinogradi uništeni te bi ova godina mogla biti jedna od lošijih po hercegovačke vinogradare. 

"Imamo jako puno uništenih vinograda. One što je zahvatila plamenjača tu nema ničega. Oni grozdovi koji su donekle ostali zdravi, tu postoji mogućnost da grožđe ostane zdravo. Ima vinograda gdje nema doslovno niti jednog grožđa, a čak i da im je i opao list", kaže za Hercegovina.info enolog Vinarije Čitluk Tihomir Prusina koji je u vinogradarstvu gotovo 40 godina. 

Vinogradi Trebinje

No, nije baš sve stradalo.

"Vinogradi naše vinarije i Hercegovina vina su ostali zdravi. Ljudi koji su čuli za to već od nas traže grožđe na prodaju, eto dokle je došlo. Nije to samo slučaj u Čitluku i broćanskom kraju, nego i šire. Jako je loše stanje u Ljubuškom gdje je bilo snažnije tuče, iako je znatno više štete načinila plamenjača. Prije nekoliko dana sam bio u Čapljini i u Gabeli vidio sam doslovno smeđe vinograde", kaže Prusina.

Vinogradi Trebinje

Ne pamti odavno ovakvu situaciju.

"Obilne kiše bile su 2014. godine, no vinogradi nisu bili ovako bolesni kao ove godine. Situacija za privatne vinogradare je jako loša. Treba isto tako reći da neki nisu zaštitili svoje vinograde na vrijeme. Dovoljno je da zakasnite samo 24 sata sa zaštitom svojih vinograda da bi došlo do enormno velikih šteta", kazao je Prusina koji ipak ne gubi optimizam.

Vinogradi Trebinje

Prema prognozama meteorologa, očekuje se toplo i sušno ljeto u narednom razdoblju, pa se ne očekuje da kvaliteta grožđa, koje se uspije pobrati u Hercegovini, bude lošija od izuzetno dobrih prethodnih godina. Ono što je sigurno je to kako bi zbog ove nepogode koja pogodila vinogradare, cijena grožđa na jesen mogla biti znatno veća u odnosu na prethodne godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.