FOTO  Dragan se nakon 45 godina rada u Njemačkoj vratio u svoju Hercegovinu, smiraj je pronašao u vinogradima i voćnjacima

Dragan Trebinje vinogradi

Sedamdesečetvorogodišnji Dragan Miladinović se nakon 45 godina života i rada u Njemačkoj vratio u rodno Trebinje, gdje je u naselju Petrovo polje zasnovao domaćinstvo s vinogradima i voćnjacima. Kaže da posao u polju zahtijeva slugu, a ne gospodara.

„Poslije 45 godina provedenog rada, vratio sam se ovdje na svoje imanje, vidi se što sam uradio, vinograd i voćnjak. Vinograd se zalijeva kap po kap, voćnjak se zalijeva kroz zemlju, mislim da je to jedinstven slučaj na našim terenima, ukopane su drenažne cijevi. Ovo imanje govori sve o sebi, ne trebam ja ništa reći, ono će vam sve reći. Ono traži velikoga slugu, gospodar njemu ne treba. Ako svaki dan, ali svaki dan, u ljetnom razdoblju niste minimalno 10 sati prisutni u vinogradu, nemojte ga raditi”, kaže za Hercegovina.info Dragan Miladinović, poljoprivrednik iz Trebinja.

Dragan Trebinje vinogradi

U Njemačkoj se cijeni dobar radnik, a on je još kao srednjoškolac naučio zanat što su poslodavci prepoznali i cijenili već po samom dolasku u Njemačku.

“Oni cijene radnika, a ja sam završio ovdje zanat u industrijskoj školi gdje ako nisi znao, nisi prošao. Drugi dan moga boravka u Njemačkoj dobio sam zadatak da rastavim jednu mašinu, ja sam to sve izračunao, oni su došli s tumačem, imali smo profesora koji bi nas natjerao da naučimo. Nije mene Njemačka nimalo preodgojila, ja sam i prije Njemačke bio takav. Kada bi se završila školska godina, nema njive koju ja ovdje nisam kosio i ploče gdje nisam nosio beton. Dakle to je u tebi ili nije u tebi. Kad se rodi čovjek, sve je pri tebi, samo što to kasnije razrađuješ”.

Dragan Trebinje vinogradi

Danas mladi neće da rade poljoprivredu, kaže Dragan i navodi da bi svoje imanje rado ustupio na korištenje mladom bračnom paru koji bi posvećeno radio na njemu, bar onoliko koliko on vremena, snage i energije ulaže u svoje vinograde i voćnjake.

“Problem je ovdje, na ovim terenima što ne možeš nikoga naći da ovo preuzme i da radi. Nikakve ja probleme ne bih imao da dam nekom mladom bračnom paru, ali da radi ovako kako ja radim, ne tražim ništa. Međutim, neće nitko da se uhvati s tim u koštac. Svatko hoće da pretrči, da pruži ruku, nema od toga ništa”.

Dragan Trebinje vinogradi

Dragan Miladinović, svojim radom i zalaganjem, primjer je vrijednog domaćina kakvih je sve manje na ovim prostorima. Čovjek se s tim rodi ili ne rodi, kaže ovaj vrijedni domaćin koji nađe vremena i za brojne inovacije koje svojeručno pretače u korisne mašine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.