FOTO  Vinogradari u istočnoj Hercegovini proslavili svog zaštitnika

Vinogradari u Trebinju proslavili svetog Trifuna
Hercegovina.info

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom brojnih zanata i onih koji iskreno vole i njeguju kršćansku ljubav. Vinogradari u Hercegovini posebno slave Svetog Trifuna. Na Svetog Trifuna vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalijevaju čokote kako bi povratili vinogradu snagu poslije dugog zimskog perioda. Izlaskom u Carske vinograde, i vinarija “Vukoje“ obilježila je ovog sveca.

“Mi uvijek na naš najljepši dan, Sveti Trifun, krećemo s orezivanjem trsova žilavke u Carskim vinogradima. Na taj način želimo vratiti snagu ovom povijesni važnom vinogradu, ne samo za našu obitelj nego i za čitavu regiju, a također želimo obilježiti našeg sveca i zaštitnika Svetog Trifuna koji nam pomaže da svake godine imamo idealne uvjete i da na kraju bude sve do nas kako će grožđe izgledati. U jednoj teškoj vinogradarskoj godini, kao što je bila 2023. godina, upravo ovi dobri lokaliteti su dali izvrsna grožđa i tu su se pokazali pravi vinogradari. Ja želim da imamo još bolju 2024. godinu, još jednostavniju, ali možda je 2023. onakva kakva je bila, bila i uzbudljiva, dala nam jedan dodatni adrenalin, dala nam dodatni poticaj za dodatni rad, a samim rezultatima koje smo postigli prezadovoljni smo”, kaže za Hercegovina.info Radovan Vukoje.

Vinogradari u Trebinju proslavili svetog Trifuna

Rad u vinogradu ključan je za kvalitetu vina, kaže Vukoje. On dodaje da je Hercegovina idealna za vinograde i poziva sve one koji se bave vinogradarstvom da iskoriste sve ono što hercegovačko podneblje pruža kako bi vino svojim kvalitetom opravdalo naziv koji nosi u Hercegovini, "božansko piće".

Osamdeset posto kvalitete vina nastaje isključivo u vinogradu. Ono što se kasnije događa u podrumu je samo umjetnost kako iz te priče fermentacije koja je jako interesantna i kasnije održavanje, dobiti još jednu dodatnu kvalitetu koju je vinograd dao. Ono sve što treba jednom proizvođaču je dobra pozicija i veliki rad u vinogradu pa rezultat u čaši neće izostati. Ja bih rekao da mi imamo izvrsne klimatske uvjete, a evo na ovoj povijesnoj kvaliteti i jedan dodatni poticaj povijesti koji stvarno govori da smo kao regija jako značajni u tom vinogradarskom smislu i moja je poruka inače za sve proizvođače da sadimo što više vinograde, iskoristimo ovu našu kamenu zemlju na pravi način i podignimo na najveću razinu ovo božansko piće u Hercegovini”.

Vinogradari u Trebinju proslavili svetog Trifuna

Svetog Trifuna svečano su proslavili i ostali hercegovački vinari. Želja svih vinogradara na ovaj svetac je ista, da godina bude rodna sa što više sunčanih dana, kako bi i grožđe imalo dovoljnu količinu šećera. Sveti Trifun prethodi prazniku Sretenje gospodnje kada se po narodnom vjerovanju susreću zima i proljeće i od kada počinje ljepše vrijeme, a bude se priroda i ljubav.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.