LOŠA KOMUNIKACIJA ILI NAMJERA Zašto su javne kuhinje u Mostaru i Ljubuškom ostale bez pomoći Ministarstva

Pučka kuhinja Ljubuški
Hercegovina.info

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, predvođeno ministrom Adnanom Delićem, podijelilo je 350.000 KM za rad javnih kuhinja u Federaciji BiH, ali pomoć je izostavljena kuhinjama u Mostaru i Ljubuškom.

Alen Kajtaz iz Crvenog križa Mostar za Raport pojašnjava kako je u ožujku 2023. objavljen Javni poziv za dodjelu sredstava prikupljenih od igara na sreću preko Ministarstva rada i socijalne politike; da je u svibnju poziv poništen i objavljen ponovni Javni poziv na koji je aplicirao veliki broj organizacija, te do prije dva dana nije bilo informacija dokle se došlo s tim.

"Prije dva dana smo dobili obavještenje da je došlo do nekih odstupanja, ne samo za naše kuhinje, nego za cijeli projekt. Ministarstvo nije dalo zeleno svjetlo, odnosno dali su negativno mišljenje i tražili su da se ponište jedan pa drugi natječaj. Tu je došlo do prebacivanja krivnje s Ministarstva rada i socijalne politike na Ministarstvo financija."

Dodaje da su iz Ministarstva na čelu s Adnanom Delićem 17.11 poslali mail svim kuhinjama koje djeluju na području FBiH, u kojem traže da se uradi "mapiranje javnih kuhinja".

"To je nešto što je radio UNDP na razini cijele BiH. Tko je god poslao taj dio vezan za mapiranje pozvali su ih i odobrili su im sredstva", navodi Kajtaz.

Ministar Delić je ranije na Facebooku objavio da je poziv upućen svim organizacijama da dostave "programe ili projekte po osnovi kojih bi im bila dodijeljena sredstva iz ovog programa podrške".

Kajtaz kaže da to nije točno, odnosno da se ne radi ni o kakvom projektu ni programu već "mapiranju kuhinja".

"Naše dvije kuhinje u Ljubuškom i Mostaru nisu dobili ništa od Ministarstva i zato smo reagirali. Otišao je taj mail za mapiranje kuhinja, što opet tvrdim da to nije projekt ni program da se napravi već je to nešto što je već radio UNDP", navodi Alen Kajtaz, tajnik u Crvenom križu Grada Mostara dodajući da mapiranje podrazumijeva točno utvrđivanje lokacija kuhinja, broj korisnika i osnovne potrebe za opremom koja je bila potrebna kuhinjama u BiH.

"I to je uradilo Ministarstvo, nije bilo nekog pojašnjenja da kažu 'mapirajte nam ponovo kuhinje i mi ćemo vam dati sredstva'. Već je bilo 'vidjet ćemo postoji li mogućnost' da bi evo prije dva dana potpisali ugovore sa 18 kuhinja, osim u Ljubuškom i Mostaru", kaže Kajtaz.

Dodaje da imaju dovoljno sredstava da se pokriju osam mjeseci. "Deveti mjesec već ne možemo".

Dodaje i da je u mailu koji su dobili od Ministarstva financija FBiH, navedeno da će se sredstva koja su bila planirana u ovoj godini akumulirati pa zajedno sa sredstvima za 2024. godinu raspodijeliti.

"To je isto kao da ja korisniku kažem zatvorit ćemo sada kuhinju pa ćete vi iduće godine doći i dobit ćete dupli obrok", navodi Kajtaz.

"Ne znamo što će dalje biti. Mi smo danas uputili dopis ministru Deliću da vidimo što može i što će biti. Krajnje je neozbiljno da se tri dana pred kraj godine uputi mail na šest stranica u kojem nama daju objašnjenje kako nešto ne može. Pa kako može, objasnite nam, ima li ste vremena sedam mjeseci da napravite neki modalitet kako to da urade", zaključuje Alen Kajtaz iz Crvenog križa Grada Mostara za Raport.