LIJEKOVI U HNŽ IMAJU NASTAVAK "Trudnice s trombofilijom za 9 mjeseci potroše skoro 2000 maraka na injekcije koje moraju same kupovati"

lijekovi, Vlada HNŽ, hercegovačko-neretvanska županija, trudnice

Javila nam se čitateljica koja ukazuje na problematiku i nemar vlasti prema ugroženim trudnicama u HNŽ-u koje cijelu trudnoću, ali i nakon poroda ovise o prijekopotrebnim lijekovima i iziskuju ogromne troškove. Nakon našeg jučerašnjeg teksta u kojem čitatelj tvrdi kako odgovorne u HNŽ-u nije briga za trudnice koje moraju čuvati trudnoću jer mjesečno moraju izdvojiti oko 150 maraka za terapije, priča o famoznoj pozitivnoj listi u ovoj županiji danas je dobila nastavak.

"Oni kojih se to ne tiče ne mogu ni zamisliti koliko je potrebno novca jednoj trudnici koja ima trombofiliju. Tijekom cijele trudnoće, ali i nakon poroda dok god doji bebu mora sama sebi davati injekcije "Kleksana", a neke to moraju činiti i dva puta dnevno. Jedna ta injekcija košta oko 13 maraka, nije teško sračunati troškove na mjesečnoj razini", navodi za hercegovina.info čitateljica koja je zbog vlastitog mira htjela ostati anonimna.

Hercegovačko-neretvanska županija opet (svjesno) kaska za ostalima u okruženju te nema sluha za ugrožene kategorije u društvu.

"Na našu Vladu se ne može računati u nijednom smislu. U ostalim županijama u državi cjelokupan iznos tijekom liječenja i terapija snosi Zavod, ali samo u HNŽ-u je ta subvencija na 50%. To je zaista velik trošak i s jednom injekcijom dnevno, a zamislite tek kako je onim ženama koje moraju primati dvije injekcije dnevno. A to sve ovisi o preporuci liječnika hematologa koji propisuju terapije", nastavlja.

Terapije o kojima ovisi život majke i bebe nije nitko prepoznao.

"Kako sam navela, jedna injekcija košta 13 maraka i minimalno će tu terapiju koristiti 9 mjeseci. Dakle, ako će trudnica koristit terapiju s jednom injekcijom to će biti 7 maraka dnevno i skoro 2000 maraka samo za vrijeme čuvanja trudnoće, a nastavit će i nakon poroda čime je taj iznos na kraju još viši", zaključuje ogorčena čitateljica koja piše da u ovoj Vladi nitko ne brine o konvenciji o zaštiti prava djece i trudnica. 

Sličan slučaj kao jučer kad je zabrinuti čitatelj upozoravao da su nabijeni ogromni troškovi trudnicama koje moraju čuvati svoju trudnoću.

"Kutija ovoga lijeka košta između 15 i 20 KM, ovisno o ljekarni. Mojoj supruzi kutija može trajati 5 dana tako da mjesečno najmanje za ovaj lijek trebamo izdvojiti cca 90 KM (neke trudnice i više), a sama terapija se obično sastoji i od drugih lijekova i dodataka pa mjesečni trošak za terapiju u našem slučaju iznosi nekih cca 150 KM. Supruga i ja srećom imamo financijske mogućnosti da si priuštimo ovaj lijek, ali veliki broj obitelji nema tu mogućnost i onda možete zamisliti kako je nekoj trudnici koja je svakako pod stresom zbog problema s trudnoćom i još se mora uzrujavati oko kupovine lijeka", kazao je.

Ovaj Mostarac, kao i brojni drugi čitatelji istih problema ipak se nadaju da će u Vladi i Ministarstvu naći rješenja koja bi trudnicama olakšale, a ne otežale ionako teško i zahtjevno razdoblje u kojem se nalaze.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.