ANALIZIRALI SMO OPSENICU Lijekovi sina ravnatelja SKB tek su od ove godine na Pozitivnoj listi HNŽ-a

Nezavisni sindikat SKB, Goran Opsenica , Goran Opsenica , lijekovi, Pozitivna lista HNŽ, vijesti
hercegovina.info

Nakon naših članaka vezano za kreiranje Pozitivne liste lijekova u HNŽ-u oglasilo se resorno županijsko ministarstva zdravstva, odnosno ministar Goran Opsenica. Međutim, pomnim iščitavanjem ministrova odgovora pronašli smo barem nekoliko neistina i dosta prešućene istine.

Krenut ćemo od prvog.

UPITAN O GORNJOMAMIĆEVSKIM LIJEKOVIMA IZ TVORNICE KVESIĆA MINISTAR KAŽE:

OPSENICA: “Navedeni lijekovi se nalaze na Pozitivnoj listi lijekova od ranije temeljem njihovog zahtjeva i potrebne dokumentacije. Kao domaći proizvođači ostali su zastupljeni na Pozitivnoj listi lijekova kao i drugi lijekovi domaćih proizvođača i originatora”.  

ISTINA: Kalij Klorid (Kalijev Klorid Natura Pharm) proizvođača Natura Pharm Blage Kvesića tek je predložen na listu lijekova u 2021. godini od ministra Opsenice, u prethodnim listama ga nema. Ranije je na listi bio Kalijev Klorid poduzeća Jadran, duplo jeftiniji od Kalijeva Klorida Ante, tj. Blage Kvesića. Tvrtka Blage Kvesića ranije je bila zastupljena na Pozitivnoj listi kao distributer, no tek ove godine ima svoje lijekove na listi. 

LAŽ. Lijekovi koje izravno proizvodi tvrtka sina ravnatelja SKB tek su od ove godine na Pozitivnoj listi HNŽ-a

UPITAN O POGODOVANJIMA NEKIM TVRTKAMA, MINISTAR, UZ OSTALO KAŽE:

MINISTAR: “Naprotiv upravo se na ovaj način izbjeglo ničim opravdano ranije pogodovanje daljnjem povećanju uvoza lijekova što znači još veći izvoz financijskih sredstava iz BiH"

ISTINA: Kalijev klorid iz Gornjih Mamića ZZO košta 6.6 maraka, dok Jadranov nije ni 4 marke. U praksi bi to značilo da ga pacijent dobije za siću, a ZZO HNŽ Blagi Kvesiću plati 6.6 maraka i podrži gornjomamićevsku proizvodnju.

Zaključak: Nema ekonomske opravdanosti za uvođenje ovih lijekova

UPITAN O IZBACIVANJU EU LIJEKOVA

MINISTAR: Zadržani su domaći proizvođači (prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH to su trenutno Hemofarm, Bosnalijek, Farmavita, Zada, Amsal i NaturaPharm) i originatori, a tamo gdje nema tih ponuđača zadržani su i inozemni proizvođači. Sličan princip primijenjen je u Sarajevskoj i Herceg Bosanskoj županiji, a u pripremi je i u još nekim županijama.

ISTINA: Hemofarm je farmaceutsko-kemijska industrija iz Beograda, farmaceutska tvrtka Belupo ima većinski udio u tvrtki Farmavita iz Sarajeva.

Zaključak: Odgovaraju i strani proizvođači, ali ne svi.