DA PRESELIMO U ŠIROKI? U ZHŽ-u i HBŽ-u Plivini lijekovi, u HNŽ-u šumeće tablete iz Gornjih Mamića

lijek, RAK, lijekovi, Vlada HNŽ, Vlada ZHŽ, vijesti

Sa 62 Plivina lijeka koliko ih je bilo na pozitivnoj listi iz 2017., odnosno 60 koliko je bilo 2020. godine, na Pozitivnoj listi lijekova u HNŽ-u, koju donosi Vlada HNŽ, ostalo je samo 14 Plivinih lijekova.

Stoga su brojni kronični bolesnici, tlakaši, dijabetičari i ostali nakon više desetljeća upotrebe jednog lijeka morali preći na inačice sličnog sastava, bez obzira odgovarale im ili ne.

Ako žele nastaviti koristiti Plivin lijek moraju ga kupovati iz svoga džepa, što mnogi i čine, a što nameće pitanje kome služi zdravstveni sustav HNŽ-a, pacijentima ili pojedincima za dodatno bogaćenje, i zbog čega plaćamo doprinose, a plaćamo i lijekove koje želimo nastaviti piti.

“Koristila sam lijek za dijabetes siofor 500, a suprug je pio Vilpin od Plive. Sad je dobio nešto drugo od čega ima zujanje u ušima, zbog čega je završio i na CUM-u. Da nam barem hoće dati one novce što izdvajamo za zdravstvo pa bi išli privatno”, piše nam jedna od niza čitateljica koje su se javile nakon članka o lijekovima i tvornici u Gornjim Mamićima.

Vlada Hercegovačko – neretvanske županije donijela je dokument „Odluka o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K“ (Narodne novine HNŽ/K broj 4/21 od 08.06.2021.).

Dakle, Vlada HNŽ-a na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom i ministrom mu zdravstva Goranom Opsenicom srezala broj Plivinih lijekova sa šezdeset na svega četrnaest, te dodala dva lijeka od sina ravnatelja mostarske bolnice Blage Kvesića – Klopidex i Kalijev klorid, pa pacijenti u HNŽ-u imaju na ponudi šumeće tablete iz Gornjih Mamića.

Usporedbe radi, treba reći da ZHŽ na svojoj listi lijekova ima 92 Plivina lijeka, dok lijekova iz tvornice Kvesića nema, pa bi stoga bilo poželjno preseliti u Ćosićevu županiju, ili pak Hercegbosansku županiju gdje je na pozitivnoj listi 113 Plivinih lijekova.

Nakon nove liste u HNŽ-u, na kojoj je Pliva izgurana, a dobro ugurana Belupova Farmavita Pliva je navodno slala i pismo. Na naš upit na tu temu nisu bili voljni govoriti, nego su nas uputili na nadležne institucije, u ovom slučaju ZZO i Vladu HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.