LIJEČNICI IMAJU UPOZORENJE Žuti meteoalarm zbog kiše, uskoro i snijeg u BiH

Kiša u Mostaru
Hercegovina.info

U Bosni i Hercegovini upaljen je žuti meteoalarm zbog moguće obilne kiše tijekom noći. Ipak dugoročno meteorolozi ne predviđaju obilnije padaline uključujući i snijeg. Za građane to su dobre vijesti, za globalnu klimu, nikako.

Ukoliko ste se nadali da ćete studeni provesti u zimskoj snježnoj idili, prevarili ste se. Ni zime, niti snježnih pahulja, iako je polovina pretposljednjeg mjeseca u godini, prošla. Bosnu i Hercegovinu posjeti tek poneka kap kiše, no sunčevi zraci brzo se probiju kroz oblake. Građani spremni za sve vremenske prilike i neprilike. Kišobran, sunčane naočare, šešir, sve je pri ruci.

Snježne pahulje tijekom vikenda, zabijelit će nakratko planine centralne i istočne Bosne i Hercegovine, ali i to će biti kratkog daha. Ukoliko se spuste do gradskih sredina, bit će toliko neznatne, da neće formirati snježni prekrivač. Prognoze na duže staze pokazuju da će temperature biti iznad prosjeka.

“Na cijelom prostoru vrijednosti temperatura su iznad prosjeka, a u pogledu padavina one su dosta manje u odnosu na ono što smo navikli kada je mjesec prosinac u pitanju”, kazao je meteorolog Bakir Krajinović, prenosi N1.

Usprkos najavama o toplijim danima, liječnici pozivaju na oprez. Virusne i bakterijske infekcije karakteristične su za ovo razdoblje godine. Najčešći pacijenti su oni koji se liječe od angine pektoris.

“Također su česti napadi astme, pošto se dišni putevi sužavaju naročito prilikom neke fizičke aktivnosti”, kazala je Diana Ibrahimkadić-Čustović iz Hitne pomoći ŽS.

U iščekivanju hladnijih, preventiva je neophodna. Jačanje imuniteta adekvatnom ishranom, slojevito oblačenje i cijepljenje.