Kvaliteta zraka u Sarajevu i Visokom: Moguće ozbiljne posljedice po zdravlje

zagađenost zraka

U Sarajevu i Visokom građani su upozoreni na lošu kvalitetu zraka, opasnu za zdravlje stanovništva.

Indeks kvaliteta zraka u Visokom iznosio je 314, a Sarajevu 309, podaci su stranice "Zrak.ekoakcija".

Zbog narušenog kvalitete zraka moguće su ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je građanima preporučeno izbjegavajanje bilo kakve napore tijekom boravka vani.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, dok bi osobe sa respiratornim i srčanim problemima morale ostati u zatvorenom. 

Zrak u Ilijašu, sa indeksom kvaliteta 272, izmjerenim jutros u 8 sati, okarakteriziran je kao vrlo nezdrav, kao i zrak u Zenici, gdje je indeks kvaliteta iznosio 235. 

Osobe s respiratornim oboljenjima poput astme upozorena su da bi im mogli pojačati simptomi i intenzitet bolesti, dok se ostalo stanovništvo u ovim gradovima upozorava na povećanu vjerovatnoću negativnih posljedica po respiratorne organe. 

Zrak izmjeren u 9 sati u Lukavcu je nezdrav i njegov indeks kvaliteta je 194, u Tuzli je indeks 183, a Jajcu 169, tako da bi srčani bolesnici i oboljeli od bolesti organa za disanje, stari, trudnice i djeca trebalo da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.  

Indeks kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje, navodi se na stranici "Zrak.ekoakcija".