Kusturica: “Lagumdžija je bio izuzetno brz dečko, morao je trčati nizbrdo po naše lopte”

Emir Kusturica
U intervjuu za "Press RS", Kusturica konstatira da je sarajevski "multietnički koncept" potpuno propao i navodi da je jedan od najnovijih dokaza koji to potvrđuju i životna drama Josipa Pejakovića koji najavljuje svoj definitivni odlazak iz Bosne.

"Ljudi iz Sarajeva odlaze zato što to više nije multietnički grad. Bakir i Zlatko ga sada mogu predstavljati kako god hoće, ali kada bi se prebrojali Srbi, Hrvati i ostali nemuslimani koji danas žive u tom gradu, svako bi mogao da vidi o čemu se radi", kaže Kusturica.

- Kako komentirate izjavu Josipa Pejakovića da mu se zgadio život u BiH i da jedva čeka da ode?

Očigledno je i Josip shvatio neke stvari, a oni koji su krivci za njegovu želju za odlaskom neka se zapitaju zašto je to tako? Josip, ja i mnogi drugi prije 20 godina pokušavali smo da Bosnu izvadimo iz nevolje i da se nekako izbjegne rat, a onda smo se nažalost razvrstali po nacijama i raznim kvazimultietničkim konceptima.

- U vašoj knjizi često pominjete tu multietničnost po kojoj je Sarajevo bilo poznato...

Sarajevo je bilo multietnički grad prije rata, a sada je to samo imitacija multietničnosti. Ja im želim sve najbolje, pa i multietnički život o kome stalno pričaju, ali nisam siguran da je to izvodljivo.

- Kako komentirate činjenicu da se jedan od junaka iz vaše knjige, koga se sjećate kao dječaka koji je prije 40 godina u školi sa gađenjem bacao svinjske viršle i tražio da ga zovete "zeleni", danas nalazi u Predsjedništvu BiH?

Mislite na Bakira Izetbegovića? Pa, što se mene tiče, Bakirova današnja pozicija nije previše iznenađujuća. Ideja kojom se on vodio i koja se rodila bog zna gdje, dovela je do toga da i taj čovek zauzme poziciju na kojoj se danas nalazi. Pošto mu je otac bio političar, valjda je bilo za očekivanje da i on postane isto.

- Pratite li njegove političke nastupe i izjave u javnosti?

Vidio sam njegov nastup na televiziji kada je rekao da sam ja gradio crkve dok su po Bosni rušene džamije. To je notorna laž. Ja sam zajedno sa suprugom napravio crkvicu na Mećavniku 2006. godine, a do tada su sve srušene džamije u Bosni već bile obnovljene, što od stranih kredita, što od dobrovoljnih priloga. Pošto ja nisam ni učestvovao u rušenju tih džamija, ova njegova rečenica mi baš ne zvuči kao izjava koju je izrekao pametan političar.

Ipak, čini se da je Bakir Izetbegović krenuo pomirljivijim putem i da svojim izjavama i javnim izvinjenjima pokušava da prati trendove koje su pokrenuli aktualni predsjednici Srbije i Hrvatske...

Bilo bi dobro da se Bakir Izetbegović izvini za sve Srbe koji su poklani po Sarajevu! Isto tako bilo bi dobro da se izvini i srpskim žrtvama u istočnoj Bosni. Tamo su počinjeni strašni zločini i nad Srbima, a ne samo nad muslimanima.

- U jednom neformalnom razgovoru pomenuli ste da se iz djetinjstva sjećate i sadašnjeg šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije?

Zlatka Lagumdžije se sjećam kao izuzetno brzog dečka koji je bio jako spretan u dohvaćanju lopte meni i mojim drugarima kad smo je nabijali izvan granica nogometnog igrališta. Kad god nam je lopta odletjela nizbrdo, sve do "Đure Đakovića", on je morao da strči niz stepenice i brzo da nam je vrati.

- Stranka koju danas vodi Zlatko Lagumdžija u Federaciji BiH predstavlja sinonim za multietničnost...

Ma, to nema veze sa mozgom. Šta to Zlatko Lagumdžija može ponuditi u prilog multietničnosti?! Što se mene tiče, jedini koncept koji sam ja uvažavao i uvažavam je multietnički, ali na terenu postoje razna stanja koja nisu povoljna. Multietničnosti u BiH biće onoliko koliko ima bogatstva i pameti, a toga je ovdje vrlo malo. Bilo je prije 1992. pokušaja da ovdje zaživi koncept multietničnosti, pa smo vidjeli kako se sve završilo.

- Sa druge strane, imate dobre, čak i prijateljske odnose s novim predsjednikom RS Dodikom koji se takođe nalazi na čelu jedne socijaldemokratske stranke?

Razlika između Dodika i Lagumdžije je ta što je Dodik u cijeloj ovoj priči više sekularan. Dodik najbolje shvata što država na Balkanu zaista može da bude. Što se tiče Lagumdžijinog SDP-a, to je socijaldemokracija koja prvenstveno želi da bude po ukusu State departmenta. Koliko je takva "socijaldemokracija" u stanju da realizira svoj program, posebno u Bosni, teško je reći.