Emiru Kusturici oduzima se nagrada s filmskog festivala

Emiru Kusturici oduzima se nagrada s filmskog festivala
Screenshot/Youtube/Iskra

Češki festival Febiofest režiseru Emiru Kusturici odlučio je oduzeti nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio voditi Centralno akademsko pozorište ruske armije.

Osnivač festivala Fero Fenič je zatražio da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji, prenosi agencija Beta.

Fenič je naveo i da je 2017. bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu jer se divi totalitarnim vođama. On smatra da Kusturica, iako je talentiran režiser, ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival poslije plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može da se odvoji od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme", kazao je Fenič.

Trenutni direktor festivala Kamil Spačil pozdravio je Feničevu inicijativu i naveo da će Kusuturici uskoro biti oduzeta nagrada, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge festivala u Češkoj koji su ga nagradili da mu također oduzmu nagrade.

Prije otprilike tjedan dana, Kusturica je prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta Ruske vojske.

"Za mene je velika čast ponuda Sergeja Šojgua da postanem glavni direktor Pozorišta. Pozorišna scena Ruske armije ima veliku povijest i tradiciju“, rekao je Kusturica, a prenijela agencija RIA-Novosti.