KUPCI SE MORAJU STRPITI Lidl dolazi u BiH, ali teško da će prve poslovnice otvoriti prije 2026. godine

Lidl Mostar

Njemački diskontni lanac, Lidl, polako se širi na tržišta regije, ali građani Bosne i Hercegovine morat će pričekati još nekoliko godina prije nego što prve poslovnice otvore svoja vrata. Žarko Grozdanić, urednik portala Retail Serbia, za portal Investitor podijelio je svoje viđenje ove ekspanzije i izazovima s kojima se Lidl može susresti.

Lidl nedavno dovršio gradnju prvog objekta u BiH

Lidl je nedavno završio izgradnju svog prvog objekta u Bosni i Hercegovini, koji će služiti kao testna filijala, slično onome što je viđeno u Smederevu. Ovaj objekt će biti mjesto obuke za buduće zaposlenike u maloprodajnim objektima i poslužit će za rad na pozicioniranju proizvoda. Međutim, Grozdanić ističe da građani Bosne i Hercegovine neće imati priliku kupovati u Lidl prodavnicama barem još dvije do tri godine.

Podsjećamo, portal BiznisInfo.ba nedavno je izvijestio da bi otvaranje Lidl prodavaonica u BiH moglo biti odgođeno čak do 2027. godine, dok kompanija trenutno gradi veliki logistički centar u Lepenici kod Sarajeva.

Malo vjerojatan dolazak Lidla u Crnu Goru

Što se tiče crnogorskog tržišta, Grozdanić smatra da je ulazak na isto veoma skup i da nije privlačan velikim zapadnim trgovcima zbog malog broja stanovnika i skromnog standarda. "Crnoj Gori je potreban Lidl, ali bojim se da Lidl možda neće smatrati Crnu Goru potrebnom, čak ni samo kao zemlju u kojoj posluje. Postoji mnogo problema na jednom vrlo malom tržištu", napominje Grozdanić.

Lidl Mostar

U Sjevernoj Makedoniji situacija izgleda nešto bolje, s obzirom na manje tržište i očekivanja da neće biti većih problema. Grozdanić ističe da filijala iz Sofije vodi operacije i, s obzirom na veliki uspjeh u Bugarskoj, očekuje slične rezultate i u Sjevernoj Makedoniji.

Mali marketi, koji opstaju unatoč konkurenciji velikih lanaca, okreću se paralelnim uvoznicima kako bi ponudili isti proizvod po nižim cijenama, a također moraju ponuditi i nešto što veliki nemaju kako bi mogli konkurirati velikim igračima, zaključuje Grozdanić.

Podjsjetimo, Lidl nikada nije službeno potvrdio otvaranje poslovnice u Mostaru, ali iz pouzdanih izvora portal Hercegovina.info doznao je kako je lokacija buduće poslovnice ovog njemačkog trgovačkog lanca već odabrana.

Konkurenciju za Lidl Mostar činit će Kort, Crvena jabuka, Bingo, Konzum i Namex marketi.