KONKURENCIJA SE ZAOŠTRAVA U Mostaru se otvaraju Lidl, Crvena jabuka i Hiper Kort marketi, očekuje li građane pad cijena?

Lidl, Crvena Jabuka, Kort

Dok je već odavno poznata vijest da se u Mostaru, uz Magistralnu cestu M-17 otvara Hiper Kort market, dio grupacije Fructa trade iz Dervente, koja već ima 54 marketa otvorena u cijeloj BiH, za portal Hercegovina.info iz tvrtke Tropic, sa sjedištem u Banjoj Luci, potvrdili su kako i oni u Sjevernom logoru uskoro počinju graditi svoju veliku trgovinu. Trgovine Tropica u Federaciji BiH inače posluju pod nazivom Crvena jabuka.

Vlasnik Fructa tradea je Dušan Reljić, a vlasnik Tropica je Mirko Risović, obojica na listama najbogatijih građana BiH.

Tri nova lanca ulaze na tržište Hercegovine

Kada uzmemo u obzir da uz ove dvije kompanije svoju poslovnicu u Mostaru u narednom razdoblju otvara i međunarodni lanac diskontera Lidl, legitiman je interes građana da pitaju hoće li to za njihove kućne proračune značiti olakšanje, a za radnike trenutno prisutnih konkurenata u vidu Binga, Konzuma, Namexa i Mercatora  značiti da će imati polugu za pregovaranje boljih uvjeta rada na trenutnom poslu ili mogućnost prelaska u neki od novootvorenih objekata koji će im ponuditi bolje uvjete i poštenije plaće.

Što se datuma tiče, nijedna od tri navedene kompanije još nije dala konkretne datume, ali prema stanju na terenu, jasno je kako je Fructa, odnosno Kort najbliži otvaranju, naime, njihov objekt je već skoro završen a početkom rujna objavili su i oglase za više pozicija koje su im potrebne.

Kort se otvara prvi, Lidl ćemo još čekati

Tropic je tek prije nekoliko dana kupio zemljište površine 14.932 m2 od Grada Mostara za otprilike 3,8 milijuna maraka i tek trebaju krenuti s gradnjom centra i angažiranjem radnika.

Što se Lidla tiče, službenih informacija nema, ali neslužbeno saznajemo kako će i njihova maloprodajna jedinica biti blizu Sjevernog logora. Ono što je poznato je da se njihov veliki distribucijski centar upravo gradi u Lepenici kod Kiseljaka.

O tome, hoće li ulazak novih igrača na tržište Hercegovine poremetiti dosadašnje stanje pitali smo Jelenu Zindović, financijsku analitičarku sa Bloomberg Adria.

Dominacija 3 maloprodajna lanca će uskoro biti razbijena

Zindović, kojoj je specijalnost praćenje korporativnih financija kaže kako je „maloprodajno tržište Bosne i Hercegovine visoko koncentrirano sa dominacijom 3 velika maloprodajna lanca, Bingo, Tropic Maloprodaja (koji uključuje Crvena jabuka market) i Konzum koji drže oko 75 posto ukupnog tržišta. Maloprodaja u Bosni i Hercegovini bilježi kontinuirani rast potrošnje tijekom 2022. i u 2023. godini što istovremeno ukazuje na potencijal za širenje postojećih igrača i ulazak novih".

Lidl, Crvena Jabuka, Kort
Jelena Zindović, FOTO Bloomberg Adria

Ipak, i Jelena Zindović ukazuje na razlike u konceptu i poslovanju Lidla u odnosu na domaće lance.

"Kako su Kort marketi (Fructa-Trade) i Crvena jabuka već prisutni na tržištu BiH, vidimo da dolazak u regiju Mostara predstavlja dio širenja postojeće maloprodajne mreže koji treba posmatrati drugačije u odnosu na Lidl, koji tek ulazi na tržište BiH i koji ima drugačiji model poslovanja, odnosno posluje kao diskonter. Kort market i Crvena jabuka su dio vodećih trgovinskih lanaca na tržištu BiH, pa se sa njihovim ulaskom može očekivati utjecaj na ostale lokalno koncentrirane maloprodajne lance i rast konkurentnosti, međutim glavni utjecaj na cijene se može tek očekivati ulaskom Lidla", kazala je ona.

Iskusna radna snaga uskoro će biti na cijeni

Pravi pad cijena i rast plaća u sektoru trgovine tako bi se najvjerojatnije mogao očekivati dolaksom Lidla.

"Na osnovu iskustava sa tržišta iz ostalih regija znamo da Lidlova strategija ulaska obično podrazumijeva otvaranje većeg broja maloprodajnih jedinica u kratkom vremenskom razdoblju, a centalizirane nabavke i skromnija usluga u trgovinama omogućavaju poslovanje sa nižim cijenama u odnosu na tradicionalne lance, pa je očekivano da Lidlov dolazak značajnije promijeni tržišni ambijent, ne samo poput uzimanja dijela tržišnog kolača od strane postojećih trgovaca u kratkom roku i preuzimanjem iskusne radne snage, već i kroz niže cijene na tržištu“, analizirala je stanje na tržištu za Hercegovina.info analitičarka mreže Bloomberg.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.