Kumu Igora Radojičića Narodno pozorište RS izdaje lokale po sto puta manjoj cijeni od tržišne

Kumu Igora Radojičića Narodno pozorište RS izdaje lokale po sto puta manjoj cijeni od tržišne

Narodno pozorište Republike Srpske (RS) je u jeku novog skandala koji ga potresa, a koji je prouzrokovan štetnim ugovorom potpisanim između Željka Savića (prema pisanju portala Insajder kuma Igora Radojičića) i bivšeg direktora Narodnog pozorišta RS Nenada Novakovića.

Naime, sporni ugovor se odnosi na kafić(e) kod Narodnog pozorišta koji su u vlasništvu Željka Savića, a sam ugovor je potpisan 20.8.2019. godine, tj. nešto više od godinu dana prije odlaska s vlasti bivšeg gradonačelnika, piše Infoveza.

Aneks IV ugovora odredio je da Savić zakupljuje prostor od oko 350m² (staklena bašta prema Ulici bana Milosavljevića, staklena bašta prema Ulici kralja Petra I Karađorđevića i na katu Narodnog pozorišta prostorije kluba) za 1.200 KM mjesečno, što dođe blizu 30 feninga po metru kvadratnom za prostor u središtu grada. Ugovor je potpisan na 10 godina!

Sadašnja direktorica NP RS Maja Dodig ističe da su potpisani ugovor, a pogotovo aneksi II, III i IV ekonomski izuzetno štetni i negativno utječu na cjelokupno poslovanje Pozorišta.

“Kabare/zakupoprimac trenutno koristi, u zgradi zakupodavca, Pozorišni klub, podrum i dvije staklene bašte površine oko 342 metra kvadratna korisnog poslovnog prostora, što nas dovodi do zaključka da zakupnina po metru kvadratnom iznosi 0,28 KM. Trenutna tržišna vrijednost zakupa nekretnina u središtu Banja Luke iznosi oko 30 KM bez PDV-a i samo se po tome može vidjeti kolika je štetnost zaključenog ugovora”, objašnjava Dodig.

Nevjerojatna stvar je da su u zakup prostorija uračunate i komunalije, a Infoveza saznaje da kafić potroši oko 1.500 KM struje, oko 1.000 KM vode itd., tako da praktično napravi veći trošak Pozorištu nego što plati za kiriju.

Inicijalni ugovor sa Savićem potpisan je još prije 15-ak godina, a dodatnim aneksima na ugovor isti se produžavao i dalje ugrožavao financijsko poslovanje Pozorišta, do dana današnjeg.

Međutim, tu nije kraj. Nijedna od dvije zakupljene bašte nije rađena prema projektnoj dokumentaciji, pa sada bašta prema Gospodskoj ulici nema projektnu, a bašta prema kralja Petra nema ni upotrebnu ni projektnu dozvolu.

“Kroz komunikaciju s gradom, upoznali smo se i s činjenicom da montažni objekt 'staklena bašta' okrenut prema Ulici kralja Petra I Karađorđevića nema građevinsku i upotrebnu dozvolu, a da montažni objekt 'staklena bašta' okrenut prema Ulici bana Milosavljevića nema upotrebnu dozvolu, što opet predstavlja kršenje ugovornih obaveza”, ističe Dodig.

Grad Banja Luka je rješenjem broj 09-362-373/2021 ove godine i naredio subjektu 'Kabere' Željka Savića da u roku od 60 dana pribavi odobrenje za upotrebu za izgrađenu baštu zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljskog poslovnog prostora u prizemlju NP RS. Grad je zatražio i rušenje bašte, ali je na rješenje o rušenju Savić izjavio žalbu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koja je i uvažena. Gdje se točno došlo u ovom procesu još uvijek nije poznato. Jedino što se zasigurno zna jeste da, umjesto rušenja, Odjeljenje za prostorno uređenje provodi postupke u vezi izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za pomenute objekte.

Zanimljivo je da se nepravilnosti dalje nastavljaju. Prema Odluci koju je donio Grad Banja Luka, ugostiteljski objekti moraju biti udaljeni 1.2 metra od institucija/spomenika, a bašta prema Gospodskoj udaljena je manje od metar. Bašta prema Ulici kralja Petra je fizički naslonjena uz Pozorište, tako da je i više nego jasno da pomenuti objekti krše gradske propise, ali i mimo toga stoje na identičnom mjestu. Napominjemo da je Narodno pozorište Republike Srpske proglašeno nacionalnim spomenikom.

Kako Infoveza neslužbeno saznaje, dnevni promet u spornim ugostiteljskim objektima je oko 1.500KM, što je oko 45.000 KM mjesečno, odnosno 540.000 KM godišnje. S obzirom na to da je aneks ugovora odnosi na trajanje od 10 godina, jednostavnom računicom se može vidjeti da će se u ovom objektu 'vrtjeti milijuni'.

Podsjećamo da je 18. svibnja ove godine, tržišna inspekcija grada Banja Luka zatvorila kafić 'Kabare' kod Narodnog pozorišta Republike Srpske, upravo iz razloga nepostojanja gore navedenih dozvola.

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju tvrdi da će nadležna inspekcija narediti uklanjanje staklenih bašta ukoliko nisu izgrađene po zakonu.

“Ukoliko staklene bašte nisu izgrađene u skladu s danim građevinskim dozvolama i tehničkom dokumentacijom, nadležna Urbanističko – građevinska inspekcija će u postupku koji se već vodi narediti investitoru da se izgrađene bašte usklade s izdatim dozvolama ili će narediti njihovo uklanjanje, a sve u skladu sa Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata”, kazala je Golić.

U mišljenju ministarstva se navodi i da je potrebno imati u vidu i sklopljeni ugovor između ustanove i vlasnika predmetnih bašta.

“Mišljenje ovog ministarstva je da prilikom obavještavanja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – povijesnog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, treba voditi računa o ugovoru ustanove koji je zaključen s vlasnikom predmetnih bašti i ugovorenim rokovima i obligacijskim obavezama koje su nastale, te o ranije datim suglasnostima organa u postupku donošenja građevinskih dozvola, a koje su već proizvele pravno djelovanje”, kategorična je Srebrenka Golić.

Poslan je upit i bivšem gradonačelniku Banja Luke Igoru Radojičiću, ali ni poslije 10-ak dana od postavljanja pitanja od Radojičića nije stigao nikakav odgovor.