KPZ MOSTAR Konačno suspendiran zatvorski čuvar protiv kojega je podignuta optužnica zbog posjedovanja droge i oružja

zatvor mostar

Zatvorski čuvar kod kojega je prošle godine u pretresu kuće u Biogracima pronađena marihuana i oružje, nalazi se pod suspenzijom, doznaje Hercegovina.info

Ilija Miličević (1990.), zatvorski čuvar u Kazneno - popravnom zavodu (KPZ) Mostar koji se sumnjiči da je počinio kaznena djela 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' i  'Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari' najprije je prilikom podizanja optužnice otišao na bolovanje zbog čega vodstvu KPZ Mostar nije bilo omogućeno da iskoriste mehanizam suspenzije.


Međutim, po isteku bolovanja, ravnatelj je poduzeo potrebne korake, te je isti stavljen pod navedene mjere i protiv njega je pokrenuti interni disciplinski postupak.

„Upoznajem Vas da je imenovani zatvorski policajac – stražar suspendiran do okončanja kaznenoga postupka odlukom ravnatelja Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Mostaru nakon što je Zavod zaprimio službenu informaciju o potvrđenoj optužnici kako to nalažu važeći propisi, kao i da je pokrenut interni disciplinski postupak temeljem istih činjenica“ rekao je za Hercegovina.info Marijo Marić, ravnatelj KPZ PT Mostar.

Marić medije i javnost podsjeća i na još jedan pravni institut, a to je presumpcija nevinosti.
 
„Kao legalist, dužan sam Vas podsjetiti na ustavno načelo presumpcije nevinosti predviđeno i u međunarodnim dokumentima, a propisano u čl. 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine prema kojemu se svatko smatra nevinim dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja“ dodao je Marić.

Podsjetimo, radeći na suzbijanju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu MUP županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) je 12. studenog 2022. godine izvršio pretragu obiteljske kuće, okućnice, pratećih objekata i vozila koje koristi osoba I.M. (32), Široki Brijeg, kojom prilikom je pronađena i izuzeta zeljasta biljna materija koja svojim izgledom i mirisom asocira na opojnu drogu tipa marihuana, više komada vaga za precizno mjerenje, više komada automatskog i lovačkog oružja, te streljiva različitog kalibra, konkretnije tri prozirne pvc vrećice s ukupno 165,295 grama marihuane, dvije digitalne vage na kojima su pronađeni tragovi marihuane i kokaina, tri automatske puške i više komada streljiva.

Isti je nakon toga bio u bijegu četiri dana, a 16. studenog 2022. predao se policiji u Širokom Brijegu.
Općinski sud u Širokom Brijegu je na temelju prikupljenih i dostavljenih dokaza 14. srpnja ove godine potvrdio optužnicu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.