TUŽITELJSTVO U ŠIROKOM BRIJEGU Potvrđena optužnica protiv zatvorskog čuvara u KPZ Mostar

KPZ Mostar zatvor
Hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu podiglo je optužnicu protiv I.M. (1990.) zbog kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Optužnicu u ovom predmetu zastupat će tužitelj Josip Aničić, koji će navode optužnice dokazivati pozivanjem tri svjedoka, dva vještaka, kao i prilaganjem materijalnih dokaza, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Optuženi I.M. se tereti da je 12. studenoga 2022. godine u obiteljskoj kući u Biogracima b.b., Široki Brijeg, držao tri prozirne pvc vrećice s ukupno 165,295 grama marihuane, dvije digitalne vage na kojima su pronađeni tragovi marihuane i kokaina, tri automatske puške i više komada streljiva.

Općinski sud u Širokom Brijegu je na temelju prikupljenih i dostavljenih dokaza 14. srpnja ove godine potvrdio optužnicu.

U skladu s načelom pretpostavke nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo, dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, podsjećaju iz Tužiteljstva. 

Podsjetimo, radi se o zatvorskom čuvaru KPZ-a Mostar. Kako su rekli za Hercegovina.info iz KPZ Mostar još u veljači ove godine, on zbog ovog slučaja budući da optužnica nije potvrđena.

"Vezano za vaš upit od 30.1.2023. godine za status zatvorskog policajca-stražara I.M., a nakon pribavljene suglasnosti Federalnog ministarstva pravde za pružanje predmetne informacije, upoznajem vas da imenovani ne radi, odnosno da se nalazi na bolovanju. Mehanizam suspenzije, ukoliko je vaš upit bio upućen u ovom smjeru, nije bio aktiviran obzirom da se isti prema trenutnoj pravnoj praksi može primijeniti tek nakon što nadležni sud eventualno potvrdi optužnicu, a koji procesni moment se dosad nije dogodio. Paralelno sa postupkom koji vode nadležna pravosudna tijela, ovaj Zavod je pokrenuo interne procedure temeljem istih činjenica", stoji u odgovoru kojeg nam je tada uputio KPZ Mostar Marijo Marić.