KORONAKRIMINAL I U NJEMAČKOJ Nisu respiratori, dvojica njemačkih političara izlaze iz politike zbog skandala sa maskama

koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Dvojica njemačkih političara u ponedjeljak su priopćila da napuštaju svoje stranke i daju ostavku na sve dužnosti pod pritiskom javnosti i stranačkih čelnika zbog afere uzimanja mita prilikom nabavki zaštitnih maski u pandemiji koronavirusa. 

Političar vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Nikolas Loebel dao je u ponedjeljak ostavku na sve političke dužnosti, a povlači se i sa svog zastupničkog mjesta u Bundestagu zbog afere primanja mita pri nabavci zaštitnih maski na svjetskom tržištu, prenosi Hina. 

„Kako bi spriječio daljnje nanošenje štete mojoj stranci, odlučio sam povući svoj zastupnički mandat“, priopćio je ured tog demokršćanskog zastupnika.

Prije toga je nekoliko čelnih ljudi CDU-a, među kojima i novi predsjednik stranke Armin Laschet, Loebelu sugerirao da podnese ostavku. Nakon prvih optužbi za mito 34-godišnji Loebel najavio je da će svoj zastupnički mandat povući tek krajem kolovoza. 

CDU-ovom političaru se predbacuje da je kao vlasnik posredničke tvrtke primio 250.000 eura za posredovanje pri kupnji veće količine medicinskih zaštitnih maski prošlog ljeta.

Pod optužbom za primanje mita povezanog s nabavkom velikih količina zaštitnih maski našao se i zastupnik Georg Nuesslein iz CDU-ove sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU). On se već povukao sa svih položaja u Bundestagu, a njegov odvjetnik priopćio je u ponedjeljak kako se Nuesslein povlači iz politike na saveznoj razini.

Kod ovog bavarskog političara je također riječ o iznosu od 250.000 eura provizije. Njemačke je prošle godine tijekom prvog pandemijskog vala pokušavala na sve načine na globalnom tržištu pribaviti što više maski. Kako javljaju njemački mediji, tom prilikom je dolazilo do mnogih sklapanja poslova na štetu poreznih obveznika.  

Skandal zbog kojega su dvojica političara bila prisiljena napustiti sve dužnosti zbiva se uoči nedjeljnih izbora u njemačkim saveznim pokrajinama Baden Wuertenbergu i Porajnju-Falačkoj, u nastojanju obiju stranaka vladajućeg bloka da pretrpe što manje štete uoči tih izbora, ali i onih na saveznoj razini, koji će se održati u rujnu.