KORONA I ŠKOLE Online model samo u Čitluku, u ŽZH nastavu prekinulo nekoliko razreda, u HBŽ kreće drugo polugodište

Školska torba ruskak knjige udžbenici škola
Ilustracija hercegovina.info

Zbog velikog broja izostanaka učenika njih čak 147 od 870, te 13 djelatnika, Osnovna škola fra Didaka Buntića u Čitluku jučer je prešla na online model nastave. Učenici će putem platformi pohađati nastavu sve do 19. siječnja, a dan prije toga ponovno će se sastati krizni stožer škole kako bi sagledao epidemiološku situaciju te odlučio hoće li se učenici vratiti u školske klupe ili će nastaviti usvajati gradivo online modelom.

To je za sada jedina škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja je bila primorana učenike poslati doma, s obzirom da je nastavu gotovo nemoguće bilo organizirati što je za Hercegovina.info potvrdio i sam ravnatelj škole Marin Kapular.

Iako, prema našim saznanjima, još u nekim školama u HNŽ-u razmišljaju o istom zbog većeg broja bolesne djece i nastavnog osoblja (gripa, prehlada koronavirus) stanje za sada nije alarmantno.

"Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ uoči početka drugog polugodišta je kriznim stožerima škola dalo na odlučivanje o izvođenju nastave prema njihovoj procjeni epidemiološke situacije u njihovoj školi. Ono što mogu reći da osim navedene škole u Čitluku s čijim je slučajem Ministarstvo odmah upoznat, za sada nije bilo više prijava škola o nekim većim epidemiološkim problemima", rekao nam je glasnogovornik Vlade HNŽ-a i Kriznog stožera Pero Pavlović.

I u Županiji Zapadnohercegovačkoj škole odlučuju o nastavi prema vlastitoj procjeni.

"Izostanaka učenika ima, ali to nije generalizirano. Nastava u školama, odnosno u pojedinim će se prekinuti ondje gdje nedostaje učenika ili nastavnog osoblja. Ima nekoliko manjih razreda u kojim se to dogodilo, gdje nedostaje pola razreda pa je nastava u tom razredu odgođena na sedam dana, no to nije veliki broj njih", rekla nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić.

Online nastave ipak nema.

"Moram reći kako se nije prešlo na online model, već će se nastava nadoknaditi po dogovoru učenika i njihovih nastavnika, odnosno profesora. Sve u svemu situacija u školama je pod kontrolom. Nemamo neki veći broj problema i pritužbi iz škola", rekla nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić.

U Hercegbosanskoj županiji. Drugo polugodište nije još ni počelo. Početak je planiran za 17. siječnja. To će se dogoditi iako današnji podaci govore kako je u toj županiji 506  osoba pozitivne na koronavirus.

"Bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju u ponedjeljak učenici kreću s redovnom nastavom. Naravno, mjere i preporuke koje smo već ranije propisali će se poštovati. Sigurno je kako imamo djece iz obitelji u kojima ima pozitivnih osoba ili onih u izolaciji i ta djeca neće odmah krenuti u školu. Onu manju djecu ne stavljamo u izolaciju, ali naravno da će ostati doma", kaže  rekla je za Hercegovina.info ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ Diana Mamić.

"Nastava mora krenuti pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru sve ići i hoće li biti nekih problema. Za sada mi u našoj županiji nismo imali većih problema. Mi smo cijelu prošlu godinu 'izgurali' bez online nastave, možda je bilo nekoliko razreda po nekoliko dana, no nije bilo prekida nastave. Nastavu smo ovaj tjedan odgodili zbog naglog porasta pozitivni. Zaključak sa jučerašnje sjednice Kriznog stožera je da se od ponedjeljka krene s nastavom", rekla je dr. Mamić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.