KORAK UNAZAD Stručnjaci UN-a zabrinuti zbog zakonskih izmjena u Republici Srpskoj

novinari kriminalizacija klevete
Fokus.ba

Stručnjaci UN-a za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog nedavnog usvajanja izmjena i dopuna Kaznenog zakona Republike Srpske kojim se ponovo uvodi kriminaliziranje klevete, upozorivši kako se time stvara rizik za negativan utjecaj na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini, te doprinosi klimi sužavanja građanskog prostora u zemlji.

“Bosna i Hercegovina je dala dobar primjer u regiji dekriminalizirajući klevetu prije 20 godina, što se može i treba rješavati samo putem građanskog prava. Rekriminalizacija klevete je veliki korak unazad za uživanje prava na slobodu izražavanja, ne samo u entitetu Republika Srpska, već u cijeloj zemlji”, navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Irene Khan, specijalna izvjestiteljica za slobodu mišljenja i izražavanja, Clément Nyaletsossi Voulé, specijalni izvjestitelj za slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica za branitelje ljudskih prava.

Upozorili su kako kriminalizacija klevete negativno utječe na stanje ljudskih prava, posebno na slobodni i uključivi politički diskurs, pravo na traženje, primanje i davanje informacija, i slobodu medija.

OHR: Ponovna kriminalizacija klevete je napad na prava građana RS

Usvajanje amandmana u suprotnosti je s globalnim trendom dekriminalizacije klevete, uključujući i Europu, gdje je nekoliko država članica Europske unije i kandidata za članstvo ukinulo kaznenu klevetu ili poduzelo korake prema njenom napuštanju, dodali su.

Priopćenje podsjeća kako je zakonodavno tijelo entiteta Republika Srpska usvojilo amandmane usprkos širokim i jasnim pozivima “protiv ovog retrogradnog poteza”, uključujući novinare, aktere civilnog društva i međunarodne organizacije i mehanizme za ljudska prava.

UN, OSCE i EU izrazili veliku zabrinutost zbog kriminalizacije klevete u RS

Stručnjaci su prethodno razgovarali s predstavnicima BiH u ožujku 2023., izražavajući zabrinutost zbog implikacija predloženih amandmana i pozivajući vlasti da ih povuku.

“Iako smo primijetili povlačenje nacrta amandmana koji za cilj ima kriminaliziranje uvrede, duboko žalimo što su vlasti u entitetu Republika Srpska odlučile kriminalizirati klevetnički govor izricanjem novčanih kazni do 6.000 KM (skoro 3.500 USD). Posebno smo zabrinuti da se zakonske odredbe mogu koristiti za ušutkavanje kritičkih glasova, uključujući novinare, branitelje ljudskih prava i političku opoziciju”, dodali su.

Stručnjaci su pozvali vlasti u entitetu Republika Srpska da ukinu amandmane i osiguraju poštivanje prava na slobodu izražavanja.