KONAČNO Ukinut PDV na doniranu hranu

GMO hrana, bh tržište, izvoz hrane, hrana, umjetno gnojivo, cijene, statistika, hrana, PDV, usvojen zakon, pdv na hranu
Arhiva

Zastupnici u Domu naroda Parlamenta BiH su sa 13 glasova za jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Od 13 prisutnih delegata od ukupno 15 u Domu naroda, svi su glasali za ukidanje PDV-a te je ova inicijativa konačno i usvojena.

Predstavnički dom je ranije u rijetkoj predstavi jednodušnosti jednoglasno usvojio iste izmjene, te je usvajanjem ovih izmjena omogućeno da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno piše klix.

Također, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje je dužan u roku od 60 dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti podzakonski akt o provođenju.

U sklopu projekta "Nitko gladan, niko sam", Fondacije Mozaik utvrđeno je da je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosio 82,7 miljuna KM, od čega je na plaćeni PDV otišlo 12,01 miljun KM.

Također, prema analizi u tijeku 2020. vrijednost uništene hrane u Bosni i Hercegovini je iznosila 126,6 milijuna KM, a prema procjeni UN-a u godišnje se uništi 140.000 tona hrane