KOLIKO SU ZAŠTIĆENI? Postoje tri slučaja u kojima državni službenici mogu ostati bez posla

Državni službenik službenici
Ilustracija

Državni službenici bez posla mogu ostati u tri slučaja. Prvo, u slučaju osude na kaznu zatvora duže od šest mjeseci, i to bezuvjetno, drugi je slučaj kada uzastopno dobije dvije negativne ocjene rada, a one se trenutno vrše polugodišnje, i treći slučaj je kada mu u disciplinskom postupku bude izrečena ta kazna, pojasnio je za Faktor Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Kazao je da se na prste jedne ruke može izbrojati kada je netko dobio dvije uzastopne negativne ocjene rada.

Kada je u pitanju disciplinski postupak, za većinu djela koja su propisana Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, ako se ponove nekoliko puta, može se dobiti otkaz.

Akšamija je kao primjer naveo slučaj jedne državne službenice u jednoj bh. instituciji koja je u disciplinskom postupku dva-tri puta novčano kažnjena zbog nerada i neprimjerenog ponašanja gdje je sjedila u hodniku i dobacivala kolegama. Prema nekim informacijama, moguće je da u novom krugu bude kažnjena i prestankom radnog odnosa.

Bez posla ostala tri inspektora

Akšamija je kazao da su u prošloj godini imali tri slučaja korupcije i da su bez posla ostala tri inspektora u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Najčešći razlog otkaza je korupcija

U ovoj godini dosad nitko u institucijama BiH nije dobio otkaz, ali prema nekim neslužbenim informacijama, moguće je da će određeni broj njih u Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine ostati bez posla zbog "sitnih" mita.

U jednom ranijem slučaju dogodio se sukob interesa pa je i za tog službenika okončan radni odnos, bio je i slučaj pronevjere u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine, a najčešći razlog ostanka bez posla u ranijem razdoblju bila je korupcija.

''Bio je jedan slučaj presuđen za prevaru. Sud ga je vratio na posao. Poništena je disciplinska odluka, rečeno je da to nije korupcija već kazneno djelo protiv gospodarstva. Ta osoba je vraćena na posao i degradirana. Dakle, sve što se uradi mora izdržati filter žalbenog organa i suda'', napomenuo je Akšamija.

Kazao je da ako državni službenik fizički ne sjedi na radnom mjestu, postoji mogućnost da je na sastanku, da je zakasnio, da se javio. Pojasnio je da državnog službenika "pušta" šef odsjeka, a ministar ima uvid samo za svoje pomoćnike jesu li na poslu.