KOALICIJSKI IZAZOVI RTV Herceg Bosne kao logičan izbor za javnog emitera na hrvatskom jeziku

Čović Nikšić
Fena

Za razliku od drugih medijskih projekata osmišljenih od strane HDZ-a BiH, a koji su u prošlosti ugašeni, RTV Herceg Bosna danas ima stabilan izvor prihoda. Razlog je financiranje ovog medija kroz izdvajanje proračunskih sredstava različitih razina te potporu Republike Hrvatske. Međutim, upravo ovaj model financiranja otvara i pitanje utjecaja na uređivačku politiku kao i pozicioniranja ovog medija u predstojećoj reformi RTV sustava, piše Tačno.net.

Najavnom špicom 1. srpnja 2019. godine RTV Herceg Bosna počela je emitirati svoj televizijski program. Na taj način, zahvaljujući prvenstveno političkim odlukama stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), realizirana je višedesetljetna ideja uspostavljanja centralnog hrvatskog medija u Bosni i Hercegovini (BiH).

Inicijalno, ideja o osnivanju ovog medija javlja se ’92. godine, a tadašnji „Hrvatski radio Herceg Bosna“ financiran od Republike Hrvatske i Vlade HZ HB svoj program počinje emitirati 1. maja 1993. godine.

Ukidanjem institucija Herceg Bosne početkom 2000-ih dolazi do smanjenja novčanih sredstava za funkcioniranje ovog medija. U takvom ambijentu kako bi se osigurao opstanak medija koji je krajem prvog desetljeća 2000-tih akumulirao više od milijun maraka dugova te kreirao model dugoročnog i kontinuiranog financiranja, hrvatske političke elite u dva navrata vrše promjenu vlasničke strukture Radio-televizije Herceg Bosna d.o.o. Mostar.

Političkim odlukama općine i županije s hrvatskom većinom preuzimaju vlasništvo nad RTV Herceg Bosna, a samim tim i financiranje ovog medija. U praksi, svaki od suvlasnika procentualno u svom udjelu u vlasničkoj strukturi izdvaja i proračunska sredstva za sufinanciranje rada ovog medija.

Danas, vlasničku strukturu RTV Herceg Bosne čine Udruženje Hrvatska zajednica Herceg Bosne, općine i gradovi Dobretići, Grude, Kiseljak, Kreševo, Kupres, Livno, Ljubuški, Neum, Posušje, Ravno, Stolac, Tomislavgrad, Čapljina, Čitluk, Široki Brijeg, Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje, Usora, Žepče te Zapadno-hercegovačka i Posavska županija.

Prema podacima Transparency Internationala, za financiranje ovog medija, 2019. godine izdvojeno je oko 800 tisuća KM ne računajući redovni godišnji grant HNŽ u iznosu od 220 tisuća KM.

Portal Tačno.net obratio se osnivačima RTV Herceg Bosna sa zahtjevom da im se dostave financijski podaci o proračunskim sredstvima isplaćenim za sufinanciranje ovog medija. Do objave ovog teksta podatke su dobili od grada Livno koji je za ovu namjenu u protekle tri godine izdvojio 180.500 KM.

Pored Livna podatke o proračunskim sredstvima isplaćenim RTV Herceg Bosni dostavio je i grad Orašje koji je za sufinanciranje ovog medija u zadnje tri godine izdvojio 168.900 KM.

Prema javno dostupnim proračunima grad Široki Brijeg je prošle godine za RTV Herceg Bosna izdvojio 2022. godine 44.400 KM a ove godine 55.000 KM, Tomislavgrad 55.000 KM za tekuću godinu, Kiseljak 30.000 KM, Čapljina 65.000 KM, Ljubuški 50.000 KM, itd.

Za hrvatsku obitelj: RTV Herceg Bosna

Pored ovih izdvajanja u financiranju RTV Herceg Bosna kroz marketinške usluge te dodjele različitih grantova sudjeluju i ministarstva kao i javna poduzeća na čijem čelu se nalaze prvenstveno kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Tako je istaknuti kadar HDZ-a Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine bez obzira na činjenicu da je proračunom za sufinanciranje RTV Herceg Bosne za ovu godinu predviđeno 65.000 KM direktnim sporazum u vrijednosti oko 5.000 KM angažirao ovaj medij za medijsko praćenje događaja i aktivnosti na području ovog grada.

Ministarstvo civilnih poslova BiH također pod vodstvom HDZ-ovih kadrova Ankice Gudeljević i Dubravke Bošnjak za realizaciju reportaže izdvojilo ove godine izdvojilo je 6 tisuća KM. RTV Herceg Bosna 2022. godine od ovog ministarstva dobila je 50.000 KM kao podršku projektima kulture u BIH. Ova sredstva iskorištena su za realizacije prijenosa kulturnih i sportskih događaja i manifestacija.

Međutim, raspodjela grantova ovom mediju nije rezervirana samo za HDZ-ove kadrove. Podsjećamo da je Ministarstvo obrazovanja HNŽ na čijem čelu se nalazi Rešid Hadžović iz SDA stranke 2021. godine za sufinanciranje RTV Herceg Bosne isplatilo 220 tisuća KM.

Upravo je ova odluka bila predmetom utvrđenih nezakonitosti revizije Ureda za reviziju FBiH prilikom kontrole ovog ministarstva koji je utvrdio je da je odluka da se RTV Herceg Bosni isplati iznos od 220.000 KM kroz mjesečne tranše na zahtjev korisnika, nezakonita, s obzirom da je ova odluka donesena bez odluke Vlade. Također, revizori su utvrdili da prilikom isplate nije definirana ni namjena korištenja sredstava.

Novinarka magazina Žurnal.info Branka Mrkić detaljno je analizirala izdvajanja proračunskih sredstava za financiranje RTV Herceg Bosne. Kako navodi, ova odluka nije jedina koja je  problematizirana od strane Ureda za reviziju FBiH. 

„Iako zakoni o izvršenju proračuna jasno preciziraju da se novac iz tekuće rezerve i interventna sredstva koriste u hitnim slučajevima, te godine Vlada HNŽ upravo od ovih sredstava podržala je rad RTV Herceg-Bosne. Prije par godina Ministarstvo obrazovanja HNŽ financiralo je rad ove kuće s 220 tisuća KM. U tom kontekstu, može se spomenuti i sklapanje ugovora s Elektroprivredom HZHB o dobrovoljnoj uplati jedne KM uz račune za struju na račun RTV Herceg-Bosna.“

Čović Nikšić

Podsjećamo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović inicirao je mogućnost dobrovoljne pretplate za financiranje RTV Herceg Bosna koja je kasnije realizirana kroz ugovor između Elektroprivrede HZ HB i RTV Herceg Bosne.

„Jedna marka za hrvatsku obitelj ne znači puno, ali znači razvoju televizije Herceg-Bosna. Razmišlja se o tome da se uz račune za električnu energiju priloži i stavka za RTV HB. Time bi se osnažila televizija sadržajno i kadrovski. Nitko nam ništa nije poklonio kao Hrvatima. Nikad nam nitko neće ništa pokloniti. Podjele su luksuz. Trebamo zbiti redove da zajedništvo bude primarna zadaća svih nas. Osobito kad su godine kad moramo izmijeniti Izborni zakon i Ustav“, kazao je Čović.

I zakonitost naplate dobrovoljne pretplate dovedena je u pitanje s obzirom na činjenicu da je Elektroprivreda HZHB, prema mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, prekršila Zakon o zaštiti osobnih podataka BiH.

Iz Elektroprivrede HZHB do objave ovog teksta nisu odgovorili na upite vezano za model dobrovoljne pretplate koji se fakturira korisnicima preko ove javne kompanije kao i njihove aktivnosti vezano za mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Čović Nikšić

Pored izdvajanja novčanih sredstava iz proračuna u BiH, rad RTV Herceg Bosne financiran je i iz grantova Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U odgovoru na upit portala Tačno.net iz ove institucije odgovorili su da su u razdoblju od 2018. godine do 2022. godine kao podršku za tehničko opremanje te realizaciju programskog sadržaja isplatili 318 tisuća eura.

Isplate hrvatskih poreznih obveznika za rad RTV Herceg Bosna problematizirao je Gordan Duhaček novinar portala Index.hr.  Prema njegovom mišljenju novac koji se nominalno šalje za pomoć Hrvatima u BiH indirektno služi za podršku političkog djelovanja HDZ-a BiH.

„Da je RTV Herceg Bosne dio te priče vidi se po njihovom trenutnom programu i uređivačkoj politici. Nema tu zamjeranja Draganu Čoviću ili biskupima. Primjerice, kardinal Vinko Puljić je već dva puta javno izjavio, za televiziju N1 i u intervjuu katoličkom portalu Bitno.net, da zna za svećenike u BiH koji su seksualno zlostavljali djecu, ali ih ne želi prijaviti policiji. Mislite li da će RTV Herceg Bosne ikada objaviti prilog o tome ili da će objaviti prilog o imovini Dragana Čovića?“

Duhaček smatra da aktualna vlast u Republici Hrvatskoj financira projekte koji za cilj imaju održavanje na vlasti hrvatskih političkih struktura u BiH. Upravo u tom kontekstu vidi i djelovanje RTV Herceg Bosne.

„RTV Herceg Bosna trenutno je zamišljena ne kao javna televizija, nego kao nacionalistički propagandni kanal po rezonu da Bošnjaci imaju FTV, Srbi imaju RTRS, a Hrvati trebaju imati RTV Herceg Bosna.“

Mali ekrani HDZ-a

S ukupnim proračunom od 2,3 milijuna KM za prošlu godinu RTV Herceg Bosne u ovom trenutku predstavlja financijski stabilan medijski projekt. Razlog za ovakvu tvrdnju je prvenstveno model financiranja kao i politička podrška HDZ-a u kreiranju jedinstvenog medija za „sve Hrvate“.

Međutim, i ranije su postojali pokušaji kreiranja centralnog hrvatskog televizijskog medija. Podsjećamo, 1996. godine tadašnje hrvatske političke nomenklature osnivaju Erotel, javnu televiziju čiji je program emitiran na teritoriji tadašnje Herceg Bosne. Ovaj medij koji je predstavljao kontinuitet ratne TV Herceg Bosne ugašen je odlukama OHR-a 1999. godine zbog ilegalnog reemitiranja signala HRT-a.

Usporedno s Erotelom 1998. godine u Mostaru je osnovana i Hrvatska radiotelevizija Mostar koja je od prosinca 2003. godine do 2011. godine djelovala pod imenom Hercegovačka televizija zbog zabrane korištenja nacionalnih imena u elektronskim medijima.

Financijska dubioza kao i nemogućnost političkog konsenzusa između HDZ-a i SDA u Mostaru vezano za preuzimanje vlasničkih udjela u ovoj televiziji, a samim tim i financiranja, u konačnici su i doveli do gašenja ovog medija.

Čović Nikšić

Nekih pet godina kasnije, udruženim novčanim sredstvima 55 gospodarstvenika s područja Hercegovine i ukupnim osnivačkim kapitalom od 960 tisuća KM osnovana je privatna televizija „Naša TV“.

Među osnivačima tako su se našle kompanije i gospodarstvenici čije se poslovanje usko veže za HDZ BiH i unosne natječajne poslove. Hering d.o.o Široki Brijeg, Optima IT d.o.o., A3 d.o.o., AS Kramar, Inel d.o.o., Žarko Vrljić, Augustin Mišić vlasnik tvrtke Firkon d.o.o. samo su neki od vlasnika Naše TV, ambicioznog medijskog projekta koji će nakon samo tri godine biti ugašen.

Upravo će oprema Naše TV biti otkupljena od strane RTV Herceg Bosne, a u pripremama za realizaciju emitiranja televizijskog programa 2018. godine RTV Herceg Bosne od kompanije Stanić Media kupila je TV KISS kao i HRT Oscar Mostar te Prvi TV.

Slavica Karačić, nekadašnja veleposlanica BiH i dugogodišnji HDZ kadar koja je 2020. godine imenovana na poziciju direktorice RTV Herceg Bosne nije mogla govoriti o financijskim iznosima koji su isplaćeni prilikom ovih akvizicija.

„Ugovori koje je RTV Herceg Bosna imala s navedenim društvima u sebi imaju klauzulu povjerljivosti pa na to pitanje ne mogu odgovoriti samostalno bez da me skupština razriješi odgovornosti“, kaže Karačić.

Čović Nikšić

Ona objašnjava da je akvizicijom ovih društava ustvari kupljena dozvola za zemaljsko emitiranje te je na taj način omogućen rad televizije.

„Tako je investicija u svakom smislu opravdana, imajući u vidu nemogućnost ‘trgovanja’ dozvolama za zemaljsko emitiranje. Regulator naime zabranjuje trgovanje dozvolama. Dozvola se samo može prenijeti na društva u zajedničkom stopostotnom vlasništvu. Tako, da bi se dobila dozvola, mora se steći 100 posto nad društvom koje posjeduje dozvolu.“

Iz tvrtke Stanić Media nisu odgovorili na upit portala Tačno.net o financijskim iznosima prilikom prodaje TV KISS.

Пушење убија, Pušenje ubija i Pušenje ubija

Koalicijski sporazum stranaka „Osmorke“ i HDZ BiH potpisan krajem studenog prošle godine na državnoj razini predviđa i reformu RTV sustava. Ova točka sporazuma od strane stručne javnosti u BiH protumačena je kao otvaranje prostora za uspostavu javnog emitera na hrvatskom jeziku. S obzirom na tehničke kapacitete, infrastrukturu kao i vlasničku strukturu RTV Herceg Bosne logičan je izbor za preuzimanje ove uloge.

U kontekstu financiranja ovim statusom RTV Herceg Bosna imala bi pristup i državnom proračunu kao i sustavu obavezne RTV pretplate. Međutim u ambijentu političkih pritisaka na izvještavanje te kvalitetu postojećih javnih emitera upitno je što bi za medijsku scenu u BiH značilo uspostavljanje javnog emitera na hrvatskom jeziku.

Zekerijah Smajić dugogodišnji novinar smatra da ni jedan od postojećih RTV sustava trenutačno ne ostvaruje svoju primarnu ulogu objektivnog, istinitog i nepristranog informiranja građana. Govoreći konkretno o uspostavi trećeg RTV programa na hrvatskom jeziku, ističe iskustva drugih konstitutivno složenih država u kojima postoje nacionalni TV i radio programi.

U tom kontekstu, mišljenja je da je s tog aspekta osnivanje hrvatskog nacionalnog kanala legitimno međutim, kako kaže, pitanje je što bi takav nacionalni program pružio.

„Puno važnija za mene su pitanja profesionalizacije medija u BiH, njihov ekonomski status, svrsishodnost i ekonomska isplativost bilo čijeg nacionalnog kanala. U epohi ekonomske, tehnološke i informativne globalizacije, uskonacionalnim TV i radio programom, bh. Hrvati mogli segregirati sami sebe od svih drugih etničkih i kulturoloških matica i tako, nesvjesno, mnogo više minorizirati vlastitu kulturu, jezik, tradiciju, povijest. Posljedice takve moguće samosegregacije već se vide u sustavu osnovnog obrazovanja zasnovanom na principu ‘dvije škole pod jednim krovom’ koje nisu ništa drugo do aparthejdizacija malodobne djece, s nesagledivim posljedicama.“

Partneri u novoj vlasti BiH su najavili reformu javnog RTV emitiranja u BiH iako ona dosadašnja ni nakon 15 godina nije završena zbog opstrukcija najmanje dva od tri partnera u toj koaliciji. Prema mišljenju Smajića, nije poznato što je krajnji cilj zamišljene reforme, ali sudeći po dosadašnjim stranačkim stavovima moguće je očekivati značajnije promjene.

„Nisam čuo da je HDZ odustao od ideje etnizacije RTV sustava s ‘novim kanalima’ koji bi bili u službi hrvatskog i druga dva konstitutivna naroda. Plan je da se u RTV sustav, i na proračun, uključi RTV Herceg-Bosna kao javni medijski servis za Hrvate, a koja trenutno prati interes HDZ. Pristanak na takvu reformu javnog RTV sustava značilo bi značajan doprinos konačnoj etničkoj podjeli BiH.“

Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport i medije Glavnog vijeća HNS BiH naglašava da će najavljena reforma RTV sustava zasigurno obuhvatiti i kanalom koji će program emitirati na hrvatskom jeziku te imati uređivačku politiku koja će afirmirati nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH te njihova društvena i politička prava.

Čović Nikšić

FOTO: Ivan Vukoja

Prema njegovim riječima postoji više modela preustroja, a neki od njih Glavno vijeće HNS-a izložilo je u okviru Prijedloga transformacije Javnog RTV sustava BiH 2017. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj prijedlog transformaciju RTV sustava vidi u kreiranju javnog servisa BHRT1 koji bi bio prilagođen svim građanima BiH, dok bi po jedan servis BHRT B, BHRT H i BHRT S emitirao program na jeziku konstitutivnih naroda.

Vukoja naglašava da se predstojeća reforma RTV sustava može odnositi i na status RTV Herceg Bosne, a navode o stranačkom utjecaju HNS-a preciznije HDZ na uređivačku politiku ovog medija smatra zlonamjernim.

„Hrvati kao konstitutivan narod i kao specifična javnost u BiH imaju ustavno pravo osnovati vlastiti javni RTV servis, upravljati njime i nadzirati njegov rad. Oni koji problem hrvatskog RTV kanala odnosno servisa svode na stranačku politiku i problematiku, ili su neupućeni u temu, ili zlonamjerni.“

Direktorica RTV Herceg Bosna, Slavica Karačić smatra da se ovaj medij s postojećom infrastrukturom te dozvolama za radijsko i TV emitiranje nameće kao jedinstven izbor za ulogu javnog emitera na hrvatskom jeziku.

„Iako, status javnog RTV servisa nije samo status. Nosi sa sobom teret odgovornosti prema ukupnoj BiH javnosti. Uloga je zahtjevna tehnički i kadrovski. Donijela bi nam hrpu problema i izazova. No, vjerujem i kako bismo je mi bili dorasli.“

Navode o političkom utjecaju na izvještavanje negira.

„Našu skupštinu čine načelnici, gradonačelnici i predsjednici županijskih vlada koje je birao hrvatski narod. Međutim, RTV HB vode i uređuju profesionalci koji su, kao što sam kazala, imuni na potencijalne pritiske. Štoviše, iz vlastitog iskustva mogu kazati kako pritisaka ni nema. Ima prigovora i komentara na neke naše uratke, istina, ali nema pritiska ili pokušaja cenzure.“

Daleko je Europa

Edin Forto predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa pod čiji resor spada i reforma RTV sustava navodi da je prioritet njegove stranke ispunjavanje prioriteta za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Jedan od tih prioriteta je i novi zakon o Javnom RTV sustavu kojim bi se osigurala financijska održivost.

„O stanju u sektoru govore činjenice da smo jedini u Europi koji i dalje imaju analogni signal jer proces digitalizacije kasni gotovo cijelo desetljeće, da je postojeći zakon o javnom servisu zastario i neusuglašen s EU direktivama te da neriješeno financiranje direktno utiče na uvjete rada medijskih profesionalaca a time i na kvalitetu onoga što nude građanima BiH u vidu obrazovnog i kulturnog programa. A da ne govorimo o krucijalnoj ulozi Javnog RTV sustava u koprodukciji filma kao jednog od naših najprepoznatljivijih proizvoda“, objašnjava Forto.

Čović Nikšić

Prema njegovim riječima postoji više modela preustroja, a neki od njih Glavno vijeće HNS-a izložilo je u okviru Prijedloga transformacije Javnog RTV sustava BiH 2017. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj prijedlog transformaciju RTV sustava vidi u kreiranju javnog servisa BHRT1 koji bi bio prilagođen svim građanima BiH, dok bi po jedan servis BHRT B, BHRT H i BHRT S emitirao program na jeziku konstitutivnih naroda.

Vukoja naglašava da se predstojeća reforma RTV sustava može odnositi i na status RTV Herceg Bosne, a navode o stranačkom utjecaju HNS-a preciznije HDZ na uređivačku politiku ovog medija smatra zlonamjernim.

„Hrvati kao konstitutivan narod i kao specifična javnost u BiH imaju ustavno pravo osnovati vlastiti javni RTV servis, upravljati njime i nadzirati njegov rad. Oni koji problem hrvatskog RTV kanala odnosno servisa svode na stranačku politiku i problematiku, ili su neupućeni u temu, ili zlonamjerni.“

Direktorica RTV Herceg Bosna, Slavica Karačić smatra da se ovaj medij s postojećom infrastrukturom te dozvolama za radijsko i TV emitiranje nameće kao jedinstven izbor za ulogu javnog emitera na hrvatskom jeziku.

„Iako, status javnog RTV servisa nije samo status. Nosi sa sobom teret odgovornosti prema ukupnoj BiH javnosti. Uloga je zahtjevna tehnički i kadrovski. Donijela bi nam hrpu problema i izazova. No, vjerujem i kako bismo je mi bili dorasli.“

Navode o političkom utjecaju na izvještavanje negira.

„Našu skupštinu čine načelnici, gradonačelnici i predsjednici županijskih vlada koje je birao hrvatski narod. Međutim, RTV HB vode i uređuju profesionalci koji su, kao što sam kazala, imuni na potencijalne pritiske. Štoviše, iz vlastitog iskustva mogu kazati kako pritisaka ni nema. Ima prigovora i komentara na neke naše uratke, istina, ali nema pritiska ili pokušaja cenzure.“

Daleko je Europa

Edin Forto predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa pod čiji resor spada i reforma RTV sistema navodi da je prioritet njegove stranke ispunjavanje prioriteta za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Jedan od tih prioriteta je i novi zakon o Javnom RTV sistemu kojim bi se osigurala financijska održivost.

„O stanju u sektoru govore činjenice da smo jedini u Europi koji i dalje imaju analogni signal jer proces digitalizacije kasni gotovo cijelu deceniju, da je postojeći zakon o javnom servisu zastario i neusuglašen s EU direktivama te da neriješeno financiranje direktno utiče na uvjete rada medijskih profesionalaca a time i na kvalitetu onoga što nude građanima BiH u vidu obrazovnog  i kulturnog programa. A da ne govorimo o krucijalnoj ulozi Javnog RTV sistema u koprodukciji filma kao jednog od naših najprepoznatljivijih proizvoda“, objašnjava Forto.

On smatra da je u ovom trenutku kontraproduktivno javno licitirati s budućim rješenjima u Zakonu o čemu bi prvenstveno struka, a onda i politika i javnost nakon konzultacija, trebali dati svoj sud.

„Politizacija ovog pitanja je naš javni servis i dovela u ćorsokak iz kojeg se godinama ne nazire izlaz. Ja u tome ne želim sudjelovati. Najbolja rješenja prvenstveno treba ponuditi struka, jer očigledno su rješenja vođena isključivo politikom i populizmom naš javni servis dovela do ruba propasti“, kaže Forto.

Na koji način drugi koalicijski partneri vide reformu RTV sustava te eventualnu dodjelu statusa  javnog emitera na hrvatskom jeziku RTV Herceg Bosni novinari su pokušali smo saznati od Elmedina Konakovića predsjednika NIP-a te Nermina Nikšića predsjednika SDP-a BiH.

Na pozive za komentar na ovu temu nisu odgovorili.

Također, iz HDZ-a BiH nisu odgovorili na upite portala Tačno.net.