KAKO SMO I NAJAVILI Kvesić u podrum Pedijatrije dovodi kliniku koju je istraživao USKOK

Ante Kvesić
Hercegovina.info

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić, kako smo nedavno i najavili, u podrum nove zgrade Pedijatrije dovodi Medikol, tvrtku iz Hrvatske u vlasništvu Ivana i Ivanke Trstenjak Rajković, u koju se po uslugu PET/CT već mjesecima šalju onkološki pacijenti iz Hercegovine. 

Umjesto da sam u svom podrumu obavlja taj pregled, i bori se preko nadležnih institucija za kupnju PET/CT uređaja, kao što su to radili rukovoditelji bolnica u Hrvatskoj Kvesić, iz njemu znanih razloga, dovodi konkurenciju bolnicu istovremeno najavljujući da je to "dobro za Mostar".

13. svibnja 2024. ravnatelj SKB-a donosi odluku da se ugovor o zakupu viška prostorija dodjeljuje tvrtki 2 M d.o.o, odnosno Medikolovoj ispostavi u BiH.

SKB Medikol, najam podruma za PET CT

Naime, ta tvrtka nudi 18,427 maraka mjesečnog najma bolnici, što je za oko 5 tisuća maraka više od Vitalisa koji se također prijavio za najam, te ravnatelj uzima višu ponudu. Ne ometa ga pritom činjenica da je Medikol tvrtka koju mediji u Hrvatskoj godinama pretresaju zbog izvlačenja novca iz HZZO-a za vrijeme Vlade Ive Sanadera. 

Medikol - Provjereno
Dnevnik.hr u emisiji Provjereno donosi da je HZZO u posljednjih 10 godina privatnoj tvrtki Medikol isplatio 87 milijuna eura za PET/CT dijagnostiku, a da su za taj novac mogli kupiti 25 PET/CT uređaja.

Rajkovići u Provjerenom

Donose genezu poslovnog uspjeha tvrtke Medikol. 
„Bivši automehaničar, taksist i ugostitelj i njegova supruga, liječnica obiteljske medicine zahvaljujući ugovoru sa HZZ-om 2007. godine dobivaju monopol na dijagnostičku PET/CT pretragu koju najviše trebaju oboljeli od karcinoma. Tada privlače pozornost medija. Naime, novinari Jutarnjeg lista u Hrvatskoj otkrivaju da je Medikol prvi put osnovan 1994. godine u Čakovcu, da je bračni par Rajković, vlasnici Medikola iz Čakovca, da su preselili polikliniku u Zagreb i početkom dvije tisućite bankrotirali“, navodi se u emisiji. 
„Medikol je otišao u bankrot, potjeran je u stečaj i zatvoren. Zašto. Zbog ogromnog poreznog duga državi“, kazala je za Provjereno Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista. Naime, 2007. poliklinika Medikol odlazi u stečaj, a unatoč tome s hrvatskim ZZO-om sklapaju jedinstven ugovor. 
„Tadašnji HDZ-ov ministar u Sanaderovoj vladi Neven Ljubičić potpisuje ugovor o obavljanju PET/CT pretrage, odnosno o financiranje javnim zdravstvenim novcem PET/CT pretrage“, nastavlja dalje Lukić. Nakon toga Medikol instalira uređaje u klinike u Hrvatskoj, koristi njihovu infrastrukturu uz obvezu da plaća najam prostora. Društvo radiologa Hrvatske tada otvorenim pismima Ministarstvu zdravstva RH pokušava ukazati da je prepuštanje važne dijagnostičke pretrage privatniku štetno i za pacijente i za edukaciju struke. Bolnice tada traže kupnju PET/CT uređaja, kako bi same obavljale preglede, što ravnatelju u Mostaru ne pada na pamet. 
Podsjetimo, najteži pacijenti iz HNŽ-a na pregled se upućuju u Split, poliklinici Medikol, kojom se bavila emisija Provjereno.  


Medikol i Sveučilišna bolnica u Mostaru ne odgovaraju na naš upit oko poziva za najam podruma Pedijatrije. Bolnica šuti upitana koji joj je interes da u podrum dovodi privatnu polikliniku, bilo koju, dok Medikol šuti je li se preko tvrtke 2M prijavio za najam podruma Pedijatrije SKB-a.
Vitalis je, dok je poziv za najam podruma bio još u tijeku govorio da je sve samo formalnost, te se i oni prijavljuju - u inat. 

Vitalis najavio da će ovako biti

„Ovaj poziv je raspisan da bi se samo zadovoljila zakonska regulativa i ne samo da se zna tko će se prijaviti već se zna tko će i dobiti, a to je naravno Medikol odnosno njihova tvrtka u BiH 2M d.o.o Mostar. Vidite po samom tekstu natječaja da je usuglašen dogovor na relaciji SKB-Medikol“, kazao je ranije u izjavi našem portalu vlasnik Vitalisa Goran Đuzel.

Kvesić je Medikol najavio, govoreći da je to dobro za Mostar, no ne da je to zapravo odlično jedino za Medikol. 
„Nama se prije nekoliko mjeseci pojavila ekipa Medicola koja je tražila da iznajme prostor za PET/CT. Na pedijatriji imamo prazan prostor u podrumu koji bi bio adekvatan za instaliranje ovog dijagnostičkog uređaja i procijenili smo da bi bilo dobro da u Mostaru imamo PET/CT“, kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić za RTV HB. Kasnije od te izjave, pro forme raspisuje natječaj za najam podruma. 
Ključno pitanje koje se ovdje nameće jeste kako se Medikolu isplati platiti 18 tisuća mjesečnog najma i obavljati pretragu, dok se SKB-u ne isplati težiti nabavku uređaja i obavljati pregled u vlastitom podrumu i za vlastite pacijente. 
Zanimljivo je da 2014. Medikol u Hrvatskoj ulazi u predstečajnu nagodbu. Utvrđeno je da su dužni državi porez, a bolnicama najam, ukupno 280 milijuna kuna. Biti će zanimljivo pratiti kako će se odvijati suradnja s Mostarom. 
Zanimljivo je da je upitan tko mu je politički zaštitnik – Rajković Mislavu Bagi odgovarao - Bog. S tim u vezi izvjesno je da bi i za dolazak u Mostar prozvao nebo, a ne stranku, koja mu je osiguravala milijune. 

Pogledajte istragu Provjerenog o vlasnicima Medikola i njihovom usponu: 

Sadržaj se učitava...