Kako je Budimir prekršio Zakon o pomilovanju FBiH

Živko Budimir
...dali prvostupanjski sudovi i Federalno ministarstvo pravde, prekršio je i Zakon o pomilovanjima, saznaje "Dnevni avaz".

Budimir je, naime, suprotno članu 3. Zakona o pomilovanju FBiH, koji zabranjuje pomilovanje ratnih zločinaca, odlučio osloboditi neizdržanog dijela kazne Mehu Ibriševića, osuđenog na 15 godina zatvora za ratne zločine i koji je iza rešetaka zeničkog zatvora trebao biti do 27. prosinca 2014.

Brisanje presude

Zahvaljujući nezakonitom Budimirovom postupku, Ibriševiću je kazna smanjena za skoro tri godine. Indikativan je i slučaj pomilovanja izvjesnog Mate Bulića, za kojeg u evidencijama o pomilovanju nema nikakvih podataka osim da je osuđen na 15 godina zatvora, što, prema visini kazne, otkriva da je u pitanju neko teže kazneno djelo. U njegovom slučaju, Budimir je naložio brisanje presude!

Podjednako zapanjujući primjer Budimirovog načina "ukazivanja milosti" je i onaj Ratka Pantoša, osuđenika na pet godina zatvora poznatog po brojnim incidentima u zeničkom zavoru te bijegu iz Kazneno popravnog zavoda u Bihaću.

Ubojice i silovatelji

Njega je Budimir nagradio skraćivanjem kazne zatvora za šest mjeseci, i to dok je ovaj bio u bijegu! Podsjećamo, među osuđenicima koji su iz samo njemu znanih razloga stekli Budimirovu naklonost, čak je 35 ubojica, petorica napadača na policajce, deset razbojnika, pet osoba koje su počinile tešku krađu, devetorica vozača koji su teško ugrozili sigurnost javnog prometa, po jedan otimač i piroman te jedna osoba koja je prouzrokovao smrt iz nehaja.

Na slobodu su puštena i četvorica šumokradica, po jedan silovatelj i nasilnik, dvojica prevaranata te petorica osuđenika za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga!