KAKO FUNKCIONIRAJU KRIMINALNE MREŽE? Mafijom u BiH upravlja zatvorenik iz Italije

Akcija Europola diljem Europe
Europol

Neki od bosanskohercegovačkih kriminalaca koji krijumčare drogu i oružje narudžbe dobivaju ni manje ni više nego iz zatvora u Italiji.

Zaključuje se to iz najnovijeg izvješća Europola o prijetnjama EU od organiziranog kriminala, u kojem se detaljno opisuje kako funkcioniraju kriminalne mreže u BiH, zemljama regije, ali i šire, pišu Nezavisne novine.

"Vođa kriminalne mreže povezane s regijom zapadnog Balkana nastavlja upravljati kriminalnim aktivnostima iz svoje zatvorske ćelije u Italiji. Vjeruje se da svojim podređenima redovito šalje naloge i upute o poslovima vezanim uz trgovinu drogom i oružjem. Kriminalna mreža aktivna je u Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini", ističe se u izvješću Europola.

U izvješću se navodi kako je više kriminalnih mreža, sastavljenih od pripadnika iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, uključeno u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući financiranje i distribuciju kokaina iz Južne Amerike u razne europske destinacije i šire.

Ni to, međutim, nije vrh ledenog brijega, jer postoje i kriminalne skupine koje se sastoje od pripadnika više nacionalnosti, a često djeluju u zemljama članicama EU-a održavajući bliske veze s regijama iz kojih potječu izvan EU-a. Dodaje se da im je zajednička kultura, jezik i povijest.

"Ove mreže često kombiniraju članstvo iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i često su usredotočene na građane Srbije. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihov glavni kriminalac djelatnost je trgovina drogama, prvenstveno kokainom i kanabisom, a manjim dijelom sintetičkim drogama i heroinom", dodaje se u izvješću.

Također, kako je istaknuto, bave se organiziranim imovinskim kriminalom, krijumčarenjem duhana i trgovinom ljudima radi seksualnog iskorištavanja.

"Prije svega, djeluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i zemljama zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže nema posebnih obrazaca u nacionalnom sastavu", upozorili su iz Europola.

Stručnjaci kažu kako je regija Balkana na krijumčarskoj ruti, koja se obično naziva zapadnobalkanska krijumčarska ruta.

"Balkan graniči sa zemljama EU i praktički je najbliža ruta za unos svega što organizirane kriminalne skupine mogu ponuditi. U najvećem obujmu to je droga, a u posljednje vrijeme tu je i krijumčarenje migranata, a zatim i krijumčarenje oružja. Sve je to zbog pozicije. U isto vrijeme, raspadom bivše Jugoslavije, kontakti tih kriminalaca su ostali, a zadnjih godina imamo neke nove generacije, nove kriminalne skupine koje održavaju te kontakte," rekao je za Nezavisne novine stručnjak za sigurnost Safet Mušić.

Posebno je to bilo vidljivo, prisjeća se, kada su raspakirane aplikacije Sky i Anom.

"Očito je da sve organizirane kriminalne skupine, bez obzira jesu li iz Srbije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine, jako dobro surađuju. Uglavnom nema veće zapljene droge bez sudjelovanja regionalnih kriminalnih skupina. Očito je da albanski kriminal grupe imaju poseban način rada i ovdje nema suradnje, ali je vidljivo i da jedni drugima ne prave probleme, ne računajući dva kotorska klana”, pojasnio je Mušić. 

Europol, između ostalog, ukazuje kako su najopasnije kriminalne mreže sklone specijalizaciji za jedan ključni kriminalni posao i djeluju s visokim stupnjem neovisnosti.

"Polovica najopasnijih kriminalnih mreža bavi se trgovinom drogom kao svojom osnovnom djelatnošću. Ostala područja kriminala uključuju prijevare, imovinske zločine, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima. Ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan utjecaj na EU i njezine građane", Europol navodi se u izvješću.

Podsjetimo, u jednoj od velikih akcija Europola, u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, u studenom 2023. godine uhićeno je 566 osoba diljem Europe zbog niza kaznenih djela, uključujući krijumčarenje oružja i droge.

Diljem Europe zaplijenjeno je oko 626 kilograma kokaina, te gotovo 300 kilograma stabljika kanabisa, heroina i marihuane.

"U sklopu akcije na području BiH uhićeno je 36 osoba ili je protiv njih poduzeta druga mjera kojom je ograničeno kretanje osobe", priopćeno je tada iz Nacionalne zajedničke kontakt točke BiH za suradnju s Europolom.

Među uhićenima u Bosni i Hercegovini bilo je stranaca, ali i bh. građana, a uglavnom su uhićeni zbog droge i oružja.