JOŠ SOLARA NIČE U HBŽ Dodijeljena koncesija za solarnu elektranu Seline u Tomislavgradu

Solarni paneli trava

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojila je odluku kojom se utvrđuje da je izgradnja fotonaponske solarne elektrane na lokalitetu Seline u interesu Hercegbosanske županije. 

Solarna elektrana u općini Tomislavgrad, lokalitet Seline, planirane je snage od 100 MW

Vlada ove županije je usvojila prijedlog Odluke o pristupanju provođenja postupka dodjele koncesije za izgradnju ove fotonaponske solarne elektrane. "Koncesija se dodjeljuje kroz postupak nadmetanja po Javnom pozivu, sukladno odredbama Zakona o koncesijama Hercegbosanske županije i Uredbi o dodjeli koncesija", priopćeno je na stranici vlade.

Na lokalitetu Seline izgradnju FNE Seline 100 MW planira Insolar Tomislavgrad, čiji su osnivači Janko Šupih Kvaternik i Krešimir Supek (po 50 posto udjela). Ukupni osnivački kapital iznosi 1.000 KM za ovu tvrtku.

Priključenje na mrežu je planirano 2024. godine.

Vlada Hercegbosanske županije, na sjednici održanoj u listopadu, donijela je Zaključak kojim se usvaja Program javnih investicija HBŽ-a za razdoblje 2024.-2026. godine s listom prioriteta kandidiranih projekata. 

Ovaj trogodišnji plan sadrži podatke o ukupno 39 projekata. Ukupna vrijednost svih projekata je  veća od 252,29 milijuna maraka, od čega se 215,37 milijuna maraka odnosi na 21 kandidirani projekt i 36,9 milijuna maraka na 18 projekata u implementaciji, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

U listopadu ove godine, razmatrajući prijedlog i mišljenje Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije u svezi izgradnje fotonaponske solarne elektrane u općini Tomislavgrad, Vlada je usvojila prijedlog Odluke kojom se utvrđuje da je izgradnja fotonaponske solarne elektrane u općini Tomislavgrad ukupne snage 92,5 MW u interesu Hercegbosanske županije.