JESU LI MALOLJETNICE MOGLE BITI ZAŠTIĆENE? Mještani Blagaja molili su za ležeće policajce, o tome smo pisali, ali...

Automobil udario pješakinje između Mostara i Blagaja
hercegovina.info

Mještani Blagaja zaprepašteni su novom tragedijom koja se dogodila u tom južnom mostarskom prigradskom naselju. Naime, sinoć je u tragičnoj nesreći na tri maloljetne djevojke, u svojstvu pješaka, naletio 78-godišnji vozač.

U nesreći su sudjelovali E. F. (1945.) s vozilom marke BMW i pješakinje A. B. (2007.), E. S. (2006.) i N. H. (2007.), a teške tjelesne ozljede zadobile su pješakinje A. B. i N. H., a lake tjelesne ozljede pješakinja E. S. i vozač E. F.

Ovo nije prvi put da se događaju prometne nesreće na nezgodnim prometnicama u Blagaju, a mještani tog naselja godinama upozoravaju da u večernjim satima njihove ceste služe kao piste za nadobudne mladiće koji jure tuda. Iako se sinoć ne može govoriti o divljanju vozača koji sigurno nije htio ugroziti sigurnost pješaka, dogodila se prometna nesreća koju tri mlade djevojke i njihove obitelji neće zaboraviti sigurno do kraja života.

Ležeći policajci i signalizacija odavno na čekanju

Mještani su početkom ove godine za hercegovina.info kazali da je pomalo bizarno da netko namjerno opstruira postavljanje ležećih policajaca da bi se 'omladina zabavljala'.

Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove založio se za postavljanje ležećih policajaca, ali naglasivši da nema potrebe za dodatnim postavljanjem radara, trepćućih semafora i drugom signalizacijom koju su tražili mještani Malog polja iz Blagaja. 

"Umjetne izbočine upotrebljavaju se kao regulacijska mjera za smirivanje prometa na mjestima na kojima je nužno usporavanje brzine kretanja vozila radi sigurnosti prometa, a koja se u praksi pokazala kao najefikasnija mjera. Na osnovu navedenog utvrđeno je da privremeno postavljanje preventivnih izbočina na putu neće stvarati probleme kamionima i kombijima za prijevoz poljoprivrednih artikala, a poboljšanje sigurnosti prometa će unaprijediti turistički potencijal naselja 'Malo polje'", naveli su iz ovog gradskog Odjela.

Žalbeno vijeće Grada Mostara u korist građana

"Rješenjem prvostupanjskog organa Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, dozvoljava se Službi za komunalne poslove Mostar da na lokalnom putu Blagaj - Malo Polje u naseljima Lehovina i Ljubovina, postavi prometnu signalizaciju i opremu puta i to preventivna izbočina od asfaltne mase 4 komada, vertikalna prometna signalizacija: preventivna izbočina na putu 8 komada, ograničenje brzine na 30 km/h 8 komada te horizontalna prometna signalizacija u smislu preventivnih izbočina 4 komada", stoji u dopisu građana iako se sinoćnja prometna nezgoda dogodila 300-400 metara uviše, smatraju da je samo pitanje trenutka kada će se slične nesreće događati u cijelom naselju.

Iz Odjela za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove u više navrata su istaknuli da je konkretno postavljanje 'ležećih policajaca' u rukama Odjela za urbanizam i građenje, no do danas na tom području nema ništa. 

Što kaže vlast?

Vladajući HDZ i SDA godinama imaju sve poluge vlasti u svojim rukama, a čak ni činjenica da je Blagaj vjerno utočište mostarske SDA nije mještanima pomoglo da se čuju njihovi vapaji za sigurnošću. Reaktivnu inicijativu podnio je danas SDA-ov Jasmin Pandur, a ako bude čekao odgovor na inicijativu kao što inače vijećnici čekaju na gradsku vlast, ne bi začudila neka nova tragedija u međuvremenu.

''Tražimo postavljanje adekvatne vertikalne signalizacije, i rješenje uvjeta prometa na lokaciji od skretanja na Bucinu mahalu od Osnovne škole Blagaj. Svjedoci smo nesreće koja se dogodila na lokaciji ulaska u mjesto Pograđe, a u više navrata smo kroz komunikaciju s odgovornima u Gradskoj upravi sugerirali prometna i sigurnosna rješenja s ostalom problematikom, na dionici od mosta na Posrtu do škole. Također, tražimo što hitnije rješenje i izlazak prometnog inspektora koji će predložiti najbolje rješenje za navedenu prometnicu, u vidu zahtjeva MUP-u HNŽ-a za postavljanje radara i organizacije odjela i policijske postaje u Blagaju s 24 - satnom patrolom, i pojačanom patrolom kada se organiziraju javna događanja. Traži i postavljanje signalizacije kod osnovne škole, postavljanje autobusnih stajališta na Posrtu i Memića mahali", inicirao je Pandur u nadi da će ga poslušati nadležni stranačko-koalicijski kadrovi.

Stanovnici Blagaja u više navrata su nezadovoljno negodovali da se zbog smanjene preglednosti, nedovoljne širine kolnika te nedostatka pločnika i uslijed neprilagođene brzine na predmetnoj dionici česte prometne nesreće između vozila, vozila i pješaka, izlijetanja vozila u rijeku Bunu i slično.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.