MOLE ZA LEŽEĆE POLICAJCE Mještani zabrinuti za sigurnost zbog divljanja auta, tvrde da se mladima namjerno dopušta iživljavanje

Ilustracija / hercegovina.info
Hercegovina.info

Mještani Blagaja ležećim policajcima htjeli su zaustaviti divljanje auta kroz ovo mirno naselje čime se dovodi u pitanje sigurnost djece i ostalih sudionika u prometu, no našli su se pred administrativnim zidom i prebacivanjem loptica odgovornosti. Sami kažu da, iako je pomalo bizarno, netko namjerno opstruira postavljanje ležećih policajaca da bi se 'omladina zabavljala'.

Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcije poslove založio se za postavljanje ležećih policajaca, ali naglasivši da nema potrebe za dodatnim postavljanjem radara, trepćućih semafora i drugom signalizacijom koju su tražili mještani 'Malog polja' iz Blagaja. 

"Umjetne izbočine upotrebljavaju se kao regulacijska mjera za smirivanje prometa na mjestima na kojima je nužno usporavanje brzine kretanja vozila radi sigurnosti prometa, a koja se u praksi pokazala kao najefikasnija mjera. Na osnovu navedenog utvrđeno je da privremeno postavljanje preventivnih izbočina na putu neće stvarati probleme kamionima i kombijima za prijevoz poljoprivrednih artikala, a poboljšanje sigurnosti prometa će unaprijediti turistički potencijal naselja 'Malo polje'", naveli su iz ovog gradskog Odjela.

Ilustracija / hercegovina.info

Građani su u žalbi tražili da podnositelji žalbe svojim osobnim potpisom preuzmu odgovornost u slučaju neželjenih posljedica po ugroženo stanovništvo.

U obrazloženju rješenja se dalje navodi da zbog smanjene preglednosti, nedovoljne širine kolovoza te nedostatka pločnika, a uslijed neprilagođene brzine na predmetnoj dionici, česte su prometne nesreće između vozila, vozila i pješaka, izlijetanje vozilom u rijeku Bunu i sl.

Žalbeno vijeće Grada Mostara donijelo je odluku u korist žitelja ovog južnog mostarskog predgrađa.

"Rješenjem prvostupanjskog organa Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, dozvoljava se Službi za komunalne poslove Mostar da na lokalnom putu Blagaj - Malo Polje u naseljima Lehovina i Ljubovina, postavi prometnu signalizaciju i opremu puta i to preventivna izbočina od asfaltne mase 4 komada, vertikalna prometna signalizacija: preventivna izbočina na putu 8 komada, ograničenje brzine na 30 km/h 8 komada te horizontalna prometna signalizacija u smislu preventivnih izbočina 4 komada", stoji u dopisu.

Iz Odjela za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove u više navrata su istaknuli da je konkretno postavljanje 'ležećih policajaca' u rukama Odjela za urbanizam i građenje, no ako je suditi po odgovorima na medijska pitanja, mještani će se još načekati na reakciju ovog Odjela.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.