JESTE ZABORAVILI AKCIZE NA GORIVO? Niste jedini. U Parlamentu se vuku skoro godinu dana dok inflacija divlja

Gorivo, poskupljenje, Gorivo, benzin, benzinska pumpa, Gorivo, cijene nafte , cijene, nafta, benzin, benzinska postaja, poskupljenje goriva, Gorivo, Stop rast cijena goriva, potrošnja goriva, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, cijene, BIH, Gorivo, Gorivo, Gorivo, cijene goriva, automobil, Gorivo, BIH, Gorivo, dizel, benzinska postaja, benzin, inflacija, Gorivo, benzin, Bosna i Hercegovina, akcize
Arhiva

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, zakazanoj za 31. siječnja, naći će se izvješće Zajedničkog povjerenstva oba doma o usuglašavanju izmjena Zakona o akcizama. Iako je prijedlog SDP-a BiH za ukidanje akciza na gorivo podnesen još u ožujku prošle godine, povjerenstvo je tek u rujnu prošle godine postiglo suglasnost da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca. Za primjenu izmijenjenog Zakona o akcizama potrebno je usvajanje u oba doma Parlamenta BiH. 

Priča o ukidanju akciza na gorivo u parlamentarnim klupama traje skoro godinu dana, bez epiloga. A inflacija –obara rekorde. Umjesto donošenja zakona kojim bi gorivo bilo jeftinije za pola marke, političari su opet servirali samo izgovore.

"Frustrirajuće je što na ukidanje akciza na gorivo čekamo 10 mjeseci", kaže Saša Magazinović iz SDP-a ističući da je potvrđivanje njihovog prijedloga stvar zdravog razuma. Kako će reagirati SDP, ukoliko SNSD sa kojim je u koaliciji na razini BiH, opet bude protiv ovog zakona, Magazinović nije mogao komentirati.

"Gorivo jeftinije za pola marke je vitalni nacionalni interes svakog naroda i svakog građanina pojedinačno. Očigledno je da su mu zamjerke nalazili oni koji su zadnji put nasuli gorivo kad je bilo nešto više od marku, dakle oni kojima država plaća gorivo", kaže Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (SDP).

Premijer Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković ističe da su kroz više jednokratnih novčanih pomoći najugroženijim građanima podijelili više novca nego što se u proračun slilo prihoda od akciza.

"U razgovoru koji sam imao s kolegama iz drugog entiteta, nije postojala od prvog dana suglasnost za ukidanje akciza na gorivo. Rekli su mi to nije dobra ideja, imat ćete velike gubitke u proračunu i nećete dobiti efekte koje očekujete", navodi Višković.

Privremeno ukidanje akciza na gorivo je prvi test kvaliteta nove koalicije na razini BiH i vidjet ćemo je li zaista okrenuta boljitku građana, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Za razliku od okruženja, kaže, Bosna i Hercegovna nije uradila ništa da smanji opterećenje građanima na hranu i gorivo, dok novac od akciza troši - netransparentno.

"Ako vam kažem da smo do sada po tom temelju prikupili 13 milijadi maraka, i ako uzmemo da u prosjeku cijena autoputa 10 milijuna, to je 1.300 kilometara. Nijedan jedini kilometar nismo izgradili na bazi svojih sredstava. Suština cijele priče je da novca imamo, ali se nenamjenski troši, a građani to ne vide jer im se stalno u prvi plan stavljaju nacionalne teme, sukobi", ističe Pavlović.

Ukoliko izmijenjeni zakon o akcizama bude usvojen u Zastupničkom domu, neizvjesno je kada će doći na dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH, koji još nije formiran. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH poručuju da im treba minimum mjesec dana za primjenu.