JESEN STIŽE U HERCEGOVINU Vikend donosi pogoršanje vremenskih prilika

Munja Grude
Slaven Tomić

U ovaj tjedan Hercegovina je ušla sa ljetnim vremenom. Prevladavalo je pretežno sunčano vrijeme sa minimalnim jutarnjim temperaturama zraka od 9°C do 20°C i dnevnim maksimalnim između 25°C i 33°C.

Dolazi jesen i kalendarski i klimatološki

Za vikend nam pored kalendarskog, donosi i vremenski početak jeseni uz moguće jače pogoršanje vremenskih prilika. Destabilizacija atmosfere će područje Hercegovine sutra glavninom zaobići, no pokoji pljusak se ipak ne može sasvim isključiti u njenim sjevernim dijelovima, piše portal Vremenska prognoza za Hercegovinu.

U srijedu pretežno sunčano, dok od četvrtka uz umjereno jako do jako jugo nakon kojega će vjerojatnost za pljuskove postupno rasti, osobito prema i za vikend, kada će se preko područja Hercegovine premještati hladna fronta u sklopu ciklone, uz koju postoji mogućnost jače destabilizacije. 

Lijepo vrijeme vraća se sljedećeg tjedna

Ipak, prema današnjim prognostičkim modelima, intenzitet nadolazećeg pogoršanja dosta je ublažen u odnosu na prethodne prognostičke modele. 

Početkom sljedećeg tjedna očekuje se ponovno razvedravanje i visoke temperature za drugu polovinu rujna.

Munja Grude

Žuti meteoalarm za cijelu Federaciju BiH, s izuzetkom Hercegovačkoneretvanske i Hercegbosanske županije

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je da će danas na snazi biti žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. U poslijepodnevnim satima se u BiH očekuju oborine, koje se na radost ljubitelja lijepog vremena neće dugo zadržati.

Iz FHMZ-a su obavijestili građane da zbog grmjavine budu pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.

Žuti meteoalarm će na snazi biti od 12:00 do 18:00 sati u Sarajevu i Tuzli, dok će u Banjoj Luci, Foči, Prijedoru i Višegradu žuti meteoalarm na snazi biti od 12:00 sati pa sve do ponoći.