JEDNI GA SE ODRIČU, DRUGI GA TRAŽE Državljanstvo BiH dobilo 549 osoba, evo odakle najviše dolaze

Putovnica BiH u rukama
Ilustracija

Tijekom prošle godine 549 osoba steklo je državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Pored navedenog, 12 osoba steklo je državljanstvo BiH po posebnoj proceduri za lica od naročite koristi za BiH, gdje je odluke donijelo Vijeće ministara BiH.

Prema njihovim podacima, od 549, najviše je državljanstvo BiH dobilo osoba koje su prethodno imale državljanstvo Srbije, i to njih 463.

"Nakon Srbije, najviše osoba koje su dobile državljanstvo BiH su one koje su prethodno imale državljanstvo Hrvatske, njih 43, pa Crne Gore 14, Turske devet, Egipta sedam, Rusije tri, Pakistana i Austrije dva, te Jordana, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Somalije, Švedske i Uzbekistana jedan", rekli su nam u ovom ministarstvu.

Kako su naveli, od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine broj osoba koje su izvršile naknadni upis je 2.017.

"Od ovog broja, najveći broj osoba je rođen u Srbiji, 556, pa zatim Hrvatskoj 475, BiH 381, Sloveniji 329, Njemačkoj 67, Austriji 36, Švicarskoj 35, Švedskoj 22, Crnoj Gori 20, Italiji 15, Australiji, Sjevernoj Makedoniji i SAD 13, Nizozemskoj 11, Francuskoj osam, Turskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi pet, Rusiji tri, Belgiji i Danskoj dva i Norveškoj jedna osoba", istaknuli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Inače, u Zakonu o državljanstvu BiH, u članu koji se odnosi na stjecanje državljanstva BiH naturalizacijom, piše da stranac koji je podnio zahtjev za stjecanje državljanstva BiH može steći državljanstvo naturalizacijom ako je napunio 18 godina starosti i ima odobren stalni boravak na teritoriju Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Također, mora dovoljno poznavati pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, da mu nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca s teritorija BiH, da nije osuđivan na izdržavanje kazne za kaznena djela s predumišljajem na duže od tri godine osam godina od podnošenja zahtjeva.

"Potrebno je da se odreknu ili na neki drugi način izgube svoje ranije državljanstvo prije stjecanja državljanstva BiH, osim ako bilateralni sporazum predviđa drugačije. Ne smije predstavljati prijetnju po sigurnost BiH, državljanin mora imati osiguran stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili da je u stanju osigurati pouzdan dokaz o financijskim izvorima za vlastito izdržavanje. Mora izmiriti sve porezne ili druge financijske obveze, te potpisati izjavu da prihvaća pravni sustav i ustavni poredak BiH i da ima važeću garanciju o stjecanju državljanstva BiH", piše, između ostalog, u Zakonu o državljanstvu BiH.