JAVNA RASPRAVA O PROSTORNOM PLANU HNŽ Svi nezadovoljni, studija sumnjiva, građani bez odgovora na pitanja

javna rasprava

Javno izlaganje Nacrta dopune Prostornog plana Hercegovačko-neretvanske županije održano je u četvrtak 4. travnja 2024. (četvrtak).

Na dnevnom redu našle su se točke Kronološki pregled aktivnosti u slijedu pripreme izrade ove dopune, prezentacija Studije o pogodnosti prostora HNŽ za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana, sažetak djelovanja Savjeta za praćenje i ocjenu rada na izradi Studije, te rasprava o ovom nacrtu.

Eco plan izradio studiju

Ministarstvo graditeljstva HNŽ naručilo je Studiju o pogodnosti prostora za izgradnju fotonaponskih elektrana koju je izradio Eco Plan iz Mostara.

Predstavnik tvrtke Eco plan je održao i prezentaciju sa lokacijama  koje su pogodne za izgradnju solara na području ove županije. Prema toj studiji, 45,1 posto površine ove županije je automatski isključeno, dok je 1,05 posto, odnosno 4589 hektara površine je proglašeno najprivlačnijim prostorom za gradnju solara. Riječ je o 16 lokacija.

Ipak, navedeno je kako uži izbor tih najpovoljnih lokacija ne znači nužno i isključivanje ostalih, tj. onih koje su dobile slabije ocjene.

Županije ne poštuju zabranu raspolaganja državnom imovinom

Izradu ove studije nadzirala je Savjetodavna radna grupa koja se sastojala od predstavnika mjerodavnih ministarstava dvaju elektroprivreda i Elektroprijenosa BiH. Zanimljivo je primijetiti da nije bilo predstavnika građana ni lokalnih zajednica.

Jedan od problema s kojima se HNŽ susreće je i činjenica da je OHR donio zabranu korištenja državne imovine, prema kojoj se prenamjena zemljišta ne može vršiti dok se ne donese Zakon o državnooj imovini.

Isti zaključak donijela je i Vlada FBiH 2023. godine, te je i njime zabranjena svaka prenamjena poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u građevinsko dok se ne donese Zakon o državnoj imovini.

Javna rasprava prostorni plan

Na to je županijske vlasti upozorilo i Pravobraniteljstvo sa jasnom porukom, da će u slučaju nezakonitog prijenosa vlasništva reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

Mnogi su se akteri ove Javne rasprave pitali čemu onda cijela rasprava kada su prenamjene nezakonite, a postavljala su se pitanja zbog čega na ovako važnoj javnoj raspravi nema ministra građenja i prostornog planiranja, kao ni predsjednika Savjetodavne radne grupe.

Iz Elektroprivrede BiH ogorčeni izostavljanjem Podveležja

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH zbog čijeg je zahtjeva za gradnjom fotonaponske elektrane na području na kojem već imaju vjetroelektranu u Podveležju Grad Mostar mijenjao prostorne planove i otvorio mogućnost velikom broju neplaniranih fotonaponskih elektrana, javili su se sa primjedbom kako njihova članica Savjetodavne radne grupe nije dala svoj potpis na konačnu studiju , te je nisu verificirali i ne priznaju je kao takvu zbog brojnih nepravilnosti koje su kako kažu zatekli. Tvrde kako nitko od članova te grupe na kraju nije dao potpis. Prema njihovim riječima, jedini potpis je onaj predsjednika grupe, Hamdije Jahića.

Javna rasprava prostorni plan

Planovi višeg i nižeg reda

Velik problem je i činjenica da se nisu poštovale hijerarhije razine vlasti prema kojima najprije Federacija BiH donosi svoje prostorne planove, zatim se tim planovima višeg reda prilagođavaju županije, a tek na kraju dolaze gradovi i općine.

U ovom slučaju radilo se obratno te bi županijski prostorni plan mogao legalizirati sve nepravilnosti koje su jedinice lokalne zajednice u prethodnom vremenu izvodile.

Tako su se pobunili iz općina Jablanica, Čapljina i Ravno.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović okrivio je županiju što njegova općina nema prostorni plan budući da već tri godine čekaju mape koje im mora dostaviti županija kako bi mogli donijeti taj dokument. Šabanović je dodao i da jedinice lokalne samouprave moraju dati suglasnost županiji, što njegova općina neće učiniti.

Jablanica po ovoj studiji nema nijednu pogodnu lokaciju, slično kao i Ravno i Čapljina.

Svi nezadovoljni na kraju

Tajnik Lovačkog društva Jarebica postavio je pitanje za autore studije, je li rađen elaborat flore i faune, te jesu li praćene migracije divljači? Nije dobio adekvatan odgovor na pitanje.

Adekvatni odgovori izostali su na većinu pitanja građana i ostalih zainteresiranih strana, no ostaje dojam da se diletantski pokušalo pristupiti ovako bitnoj problematici za budućnost županije.

Građani koji se bore protiv nezakonitih izmjena sutra organiziraju konferenciju za medije 

Neformalna grupa građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ organizira konferenciju za novinare u petak 5. ožujka 2024. godine u City hotelu, Mostar s početkom u 10:00h.

Na konferenciji za novinare predstavnici Neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene
Prostornog plana u Mostaru“ predstavit će dosadašnje aktivnosti koje su poduzeli u cilju zaustavljanja
nezakonitih izmjena i dopuna Prostornog plana na lokalnoj i županijskoj razini. Također, ukazat će na
mnogobrojne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i zbog kojih su im životi izravno ugroženi te najaviti daljnje korake koje planiraju poduzeti usljed nezakonitog usvajanja Prostornog plana HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.