FOTO  IZ MINISTARSTVA ODGOVORILI Evo što je posađeno od 'Ere' do Španjolskog trga i kad će radovi biti gotovi

Obnova hotel Ero Španjolski trg
Hercegovina.info

Prema podacima koji su navedeni na ploči koja je postavljena na mjestu izvođenja radova između hotela 'Ero' i Španjolskog trga, proširenje ceste, postavljanje nove rasvjete, stabala, nogostupa, kanalizacije i ostaloga trebalo je završiti početkom svibnja.

Zbog čega je došlo do kašnjenja u okončanju radova, što je sve urađeno na toj lokaciji, pitali smo ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH.

"Na temelju Zakona o cestama u Federaciji BiH prema kojem su odgovorni upravitelji cesta J.P. Ceste FBiH i nadležni gradski organi i Sporazuma o implementaciji projekata rekonstrukcije magistralnih cesta koje prolaze kroz Grad Mostar, zaključenog između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, J.P. Cesta FBiH d.o.o. Sarajevo i Grada Mostara, Grad Mostar je proveo postupke javnih nabavki radova i nadzora, te na osnovu istih zaključio ugovor o izvođenju radova te za pružanje usluga nadzora nad izvođenjem radova na predmetnoj dionici. 

Sredstva za financiranje izvođenja radova i nadzor radova su osigurana kroz Proračun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. 

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH je kroz Proračun za 2020. godinu osiguralo sredstva za projekt izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M-6.1 i M-17, te sanacija i rekonstrukcija magistralnih cesta u gradu Mostaru u iznosu od 13.000.000 KM". 

Zbog čega radovi na proširenju ceste na lokaciji hotel 'Ero' - Španjolski trg još nisu završeni?

"Ugovor br. 02-19-6799/20-10 koji je potpisan između Grada Mostara i 'HP Investing-a' d.o.o. Mostar, sadrži tri dionice (dionica Španjolski trg - hotel 'Ero'; kružni tok na vrhu Avenije; Avenija od vrha do starog Veležovog igrališta).

Dinamički plan koji je sastavni dio Ugovora podrazumijeva da se sve tri dionice rade istovremeno u roku od 180 dana. Međutim, zbog radova na desnoobalnom kolektoru koji su prethodili, a kako ne bi nastao prometni kolaps, Izvođač radova je na dvije dionice (kružni tok na vrhu Avenije i Avenija) uveden sa kašnjenjem.

Na ovu dionicu (op.a. hotel 'Ero' - Španjolski trg) Izvođač je uveden u posao početkom prosinca 2020. godine. Kako se ne bi ometao motorni promet, odlučeno je da se dionica radi u dvije faze, iako ju je trebalo u potpunosti zatvoriti kako bi se rok propisan Ugovorom ispoštovao.

Obnova hotel Ero Španjolski trg

Međutim, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa stare 'Ćirine' stanice (što je bila obaveza Investitora da uradi prije početka radova), Izvođač je bio prisiljen da radove umjesto u dvije, izvodi u tri faze. Čitavo vrijeme građenja, cesta je funkcionirala u oba smjera. 

Ovim su radovi znatno usporeni, pa umjesto predviđenog roka završetka krajem lipnja 2021. godine, imamo prolongiranje do 20.7.2021.godine. Ukoliko u međuvremenu bude donesena odluka o rušenju 'Ćirine' stanice, ovaj rok će se morati produžiti za dodatnih 20 dana", navode iz ministarstva.

Negativne reakcije stanovništva uslijedile su sječom stabala na navedenoj dionici. Ministarstvo smo upitali što će biti posađeno?

"Na dionici Španjolski trg - 'Ero' predviđena je sadnja 39 stabala poljskog brijesta i 12 stabala Melie. Od tog broja još nije posađeno osam stabala poljskog brijesta na mjestu 'Ćirine' stanice, što će biti učinjeno poslije rušenja zgrade. U razdjelni pojas se sadi nisko raslinje – Santolina".

Kako to inače bude, po završetku radova neko poduzeće se sjeti da je trebalo postaviti određene instalacije, pa je potrebno pilati tek postavljeni asfalt. Stoga smo upitali, jesu li ovoga puta postavljene sve potrebite instalacije koje se inače postavljaju pod zemlju, iz ministarstva prometa i komunikacija je navedeno kako su upoznati da su sve instalacije koje je Izvođač radova ugovorio postavljene.

Dakle, prema informacijama navedenog ministarstva, svi radovi na dionici od hotela 'Ero' do Španjolskog trga bi trebali biti završeni najkasnije do sredine kolovoza ove godine, a hoće li - ostaje nam da vidimo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.