Isporučena Zolja - 'žena monstrum'

ratni zločin, zolja
Izručenje Džeke i Zolje je dogovoreno nakon sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton. Rasema Handanović, zvana Zolja, rođena je 25. 09. 1972. godine u Sanskom Mostu i državljanka je BiH.

Proslijeđena u pritvor

Osumnjičena je sa Međunarodne zračne luke u Sarajevu jučer iza podne proslijeđena u pritvor, te je predana postupajućem tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a proces ekstradicije izvršili su jučer djelatnici Granične policije BiH. Osumnjičena Zolja, kako su kazali iz tužiteljstva, je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH te se kao bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH „Zulfikar", sumnjiči za ratni zločin počinjen 16. 04. 1993. godine u selu Trusina kod Konjica.

Ubijala Hrvate u Trusini

Osumnjičena je da je sudjelovala u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada su počinjena ubojstva 18 civila i 4 bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali te je ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece. Zloglasna Zolja kako su je nazivali u ratu je prema svjedočenju preživjelih Hrvata iz Trusine počinila strašne zločine, a tijekom opsade ovog malog hrvatskog sela u dolini Neretve sijala je strah i smrt. Prema navodima Tužiteljstva BiH osumnjičena je da je 16. 04. 1993. osobno sudjelovala u strijeljanju tri bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali i tri civila, u zaseoku Gaj, selo Trusina.

večernji.ba