FOTO  Incko:Onemogućiti preglasavanja

 

"Preglasavanje nije dobro kako u parlamentima, tako i u zajedničkim kompanijama i smatram da tu zaista treba ugraditi neke mehanizme zaštite kako do toga ne bi došlo", rekao je Incko.

On je istakao da ti mehanizmi zaštite ne bi trebalo da omogućavaju nove blokade rada, već bi trebalo da dovedu do razumnog usaglašavanja na dobrobit "Elektroprijenosa".

Komentirajući današnji sastanak premijera Republike Srpske Milorada Dodika i Federacije BiH Mustafe Mujezinovića, Incko je izrazio očekivanje da će se akcionari "Elektroprijenosa BiH" sastati za dva ili tri tjedna i da će postići dogovor o budućnosti ove kompanije.

On je rekao da ne vidi razloga zašto "Elektroprijenos" ne bi moglao uspješno da funkcionira u budućnosti i da bi vlasnici o tome trebalo da se dogovore.

"Ne vidim razlog zašto ta firma ne bi mogla uspješno da funkcionira i ubuduće. Neka se vlasnici dogovore, jer ja nisam vlasnik i nije mi cilj da `podržavim` državnu firmu", tvrdi Incko.

Incko je ponovio da je svojom odlukom od 18. rujna učinio samo ono što je praksa u BiH, odnosno da je produžio mandat direktoru "Elektropreijnosa" Dušanu Mijatoviću kako bi akcionari mogli sada da rješavaju to pitanje.

"`Elektroprijenos BiH` će i dalje funkcionirati. Međunarodna zajednica ima svoje mišljenje o tome, jer smo uložili pola milijarde KM u elektroenergetski sektor, zbog čega nam nije svejedno kakav će biti dalji razvoj događaja", rekao je Incko.
Prema njegovom mišljenju, "Elektroprenos" je dobro funkcionisao do 2008. godine i ima ogromne sume novca na računima koji bi trebalo da bude uložen u Srpsku i u FBiH.