IMA LI KAZNENOG DJELA Tužilaštvo ŽS se uključilo u provjere o flaširanoj vodi

Flaširana voda
Klix

Prije tri tjedna je Zavod za javno zdravstvo FBiH utvrdio neispravnost kod sedam proizvođača vode koja se može kupiti u FBiH. S obzirom na to da od tada ne žele otkriti o kojim vodama je riječ, Tužiteljstvo ŽS je pokrenulo provjere.

"Tužiteljstvo ŽS je prošlog tjedna po službenoj dužnosti započelo s provjerama vezano za flaširanu vodu", rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužiteljstva ŽS Azra Bavčić.

U Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi za inspekcije poslove smatraju kako nisu nadležni da objave ovaj podatak.

Prve njihove informacije su glasile da je sporna voda povučena iz prodaje te da zbog toga nema potrebeza objavljivanjem imena proizvođača. No s obzirom na to da nije proveden postupak povlačenja proizvoda s tržišta kako to nalaže Zakon o hrani BiH, očigledno je da ni sporne vode nisu povučene. U jednoj od izjava, rečeno je i kako je toj vodi istekao rok trajanja prije tri do šest mjeseci te da je zbog toga malo vjerojatno da je uopće ima na tržištu.

Tužiteljstvo ŽS će istražiti ima li elemenata kaznenog djela kod proizvođača, ali i kod Zavoda za javno zdravstvo FBiH s obzirom na to da nisu precizirali o kojoj je vodi riječ. Oni će utvrditi odnos zavoda prema ovom slučaju i da li u tome ima kaznenog djela.

Ranije danas je i sarajevski odvjetnik Sead Miljković je podnio kaznenu prijavu protiv onih za koje smatra da su prekršili zakon zbog skrivanja imena proizvođača u čijim bocama je pronađena neispravna voda.

On je prijavu podnio u svojstvu građanina, a sumnja da su počinjena kaznena djela: protiv zdravlja ljudi, kazneno djelo protiv gospodarstva, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, kao i "obmana kupca", kazneno djelo protiv javnog reda i pravnog prometa i kazneno djelo podmićivanja i kaznena djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Vode su inače sadržavale bakterije kojih nije smjelo biti, među kojima su eserichija cioli, pseudomonas i streptokok.