HVALA BURI Zrak u Mostaru opet dobre kvalitete, puno se lakše diše

zrak mostar

Zahvaljujući buri koja je od sinoć počela puhati na području Hercegovine, zagađenje zraka koje je u posljednjih mjesec dana prekrivalo Mostar konačno se povuklo. Portal Hercegovina.info već je obrađivao temu zagađenja, te smo u razgovoru sa stručnjacima izveli određene zaključke o tome zbog čega dolazi do ovakvih zagađenja i koji su najrelevantniji pokazatelji stvarnog stanja zagađenja različitim mikročesticama u zraku.

zrak mostar

Indeks zagađenosti zraka u Mostaru zbog neobičnih je vremenskih prilika bio na razini onoga u Sarajevu i Tuzli, te se vodio kao zagađen i potencijalno opasan.

Na datum 28. prosinca, zrak u Mostaru označen je kao vrlo nezdrav, te su izdana i određena upozorenja. Naime, stranica koja se bavi procjenom zagađenosti zraka navela je kako su glavni zagađivači zraka u Mostaru PM2.5 - lebdeće čestice manje od 2,5 mikrometra.

Zbog ovakvih stanja zraka, savjetuje se da svi, a posebno oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca, ograniče boravak vani.

Od prekjučer se zrak polako počeo čistiti, a danas je konačno indeks pao na jednu znamenku. Naime, sa božićnih 160, došao je na svega osam, čime se Mostar može ponovno svrstati među gradove u kojima je zrak čist i dobar.

zrak mostar

Konačno možemo opet disati, sušiti odjeću na zraku i uživati u dolasku prave zime.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.